Протести в Москва срещу нови антитерористични закони

Според критици на Путин новите мерки ще ограничат основни свободи

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Стотици руснаци протестираха днес в Москва срещу новия пакет антитерористични закони, одобрен от президента Владимир Путин, предава Investor.bg.

Критици на Путин казват, че тези закони ще ограничат основни свободи и ще улеснят действията на властите срещу опонентите им.

В московския парк "Соколники" правозащитници произнесоха речи, в които се обявиха против новите закони. Някои от протестиращите издигнаха лозунги "Долу политическите репресии" и "Репресията е страх от собствения ви народ".

Опозиционният лидер Алексей Навални прикани присъстващите да се вдъхновят от протестите срещу Путин през 2011 и 2012. "Трябва отново да излезем по улиците. Ще освободим Русия", каза той.

Протестът бе разрешен от властите и полицейското присъствие беше незначително.

Новият пакет антитерористични закони, внесен от юристката Ирина Яровая от прокремълската партия "Единна Русия", бе подписан от президента Путин през юли. Той предвижда по-сурови наказания за екстремизъм, лишаване от свобода за хора, които не дават информация за тежки престъпления и разширяване на списъка от престъпления, за които могат да бъдат преследвани включително 14-годишни.

Антитерористичните закони задължават интернет операторите да пазят записи на телефонни разговори, изображения и кореспонденция за половин година, както и данни за тези разговори за по-дълъг период.

Критици заявиха, че новите закони са репресивни и ще бъдат използвани от Кремъл, за да засили натиска над опозицията преди парламентарните избори през септември.

Според руски телекоми тези закони ще наложат огромни допълнителни разходи.

Последни новини
Още от Новини