Производителността на труда в САЩ с неочакван спад

Понижените инвестиции също допринасят за това

Производство на вълна в САЩ. Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg Производство на вълна в САЩ. Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Производителността на труда в САЩ неочаквано отбеляза спад през второто тримесечие на 2016, предаде Bloomberg. Спадът достига 0,5% на годишна база, а през предходното тримесечие отново имаше понижение, тогава в размер на 0,6%, показват данните на Министерството на труда.

Данните сериозно се разминават с прогнозите, като средната оценка в анкета на Bloomberg беше производителността на труда в САЩ да нарасне с 0,4% през второто тримесечие на годината.

Спрямо същия период на предходната година, това е първи спад в производителността на труда от 2013 насам. Донякъде негативните данни могат да бъдат отдадени на слабото търсене в световен мащаб, което накара компаниите в САЩ да забавят инвестициите – нещо, което влияе негативно на производителността на труда.

„Производителността продължава да бъде доста разочароваща. Доколкото започваме да виждаме по-добри данни за БВП, трябва да започнем да ставаме свидетели на по-добри данни за производителността, освен ако безработицата не се повиши“, каза Джим О’ Съливан, главен икономист за САЩ в High Frequency Economics.

В същото време заплатите, изгладени за подобрения в ефективността, се очакваше да се повишат с 1,8% през второто тримесечие. За сметка на това обаче те бележат спад от 1,1%, като премахнем ефектите от инфлацията.

Растежът на най-голямата световна икономика също продължава да бъде разочароващ, като за второто тримесечие на годишна база растежът достига 1,2%.

Повече за това как влияе слабият ръст на производителността на труда в САЩ върху икономиката и съответно решенията на Фед можете да видите тук.

Последни новини
Още от Новини