Брюж минава на следващо ниво – пуска биропровод

Тръбата ще е дълга 3 километра

Снимка: Anthony Kwan/Bloomberg Снимка: Anthony Kwan/Bloomberg

Проектът звучи авантюристично, но си има и икономически причини – Ксавие Ванест, собственикът на богатия на традиции пивовар De Halve Maan от белгийския Брюж, положи трикилометрова тръба под защитения от ЮНЕСКО като културно наследство град, в която възнамерява да изпомпва бира, пише Investor.bg.

De Halve Maan (на фламандски - полумесец, бел. ред.) вари бира между каналите, магазините за сувенири и будките за картофки в средновековния център на Брюж. От 500 години насам тук се произвежда бира, обяснява Ванест, който е шесто поколение собственик на компанията.

Увеличението на производството през последните години води със себе си и проблеми: в малката пивоварна вече няма достатъчно пространство, за да се пълнят всички бутилки. Това принуждава компанията да построи фабрика за бутилиране на около три километра извън центъра на града, в промишлената зона. 

Оттогава всеки ден четири до пет цистерни, всяка с около товар от 30 хил. литра бира, минават по паважа. Само че малките улички на 600-годишния град са тесни и с много завои. А особено през лятото по пътищата има и много туристи. Затова не е чудно, че Ванест мечтае за по-практично решение.

Когато той вижда строителен работник да полага жици под земята, хрумва му идеята за подземен тръбопровод от пивоварната до завода за бутилиране. Защото в един момент с трафика ще има по-сериозни проблеми, убеден е директорът на пивоварната. Същевременно с един биропровод той би могъл да задържи седалището на своята компания в историческия център. 

Цели четири години минават в проектирането и изграждането на биропровода. „От техническа гледна точка това не беше сложно, това е същият метод като при полагането на тръби за питейна вода", казва Ванест.

Тръбите са положени на различна дълбочина – между 2 и 34 метра под земята. На най-дълбокото си място те преминават под подземен гараж. Заради строителните дейности паважът на улицата е бил премахнат само на две места. Компанията е вложила 4 млн. евро в проекта, а тръбите от устойчива и особено твърда пластмаса не са опасни за човешкото здраве, не увреждат бирата и могат да бъдат почиствани и дезинфекцирани.

От септември по тръбите ще минават по 4 хил. л бира на час, с които може да се пълнят до 12 хил. бутилки. И в бъдеще производството няма да мине напълно без камионите, защото съставките за пивото трябва да бъдат транспортирани до пивоварната. С това ще бъдат запазени 10 до 15 на сто от трафика, твърди мениджърът.

Първоначално кметът на Брюж Ренат Ландуйт не е особено впечатлен от идеята. „Първата ми мисъл? Че това е виц“, казва той. След известно премисляне обаче вижда в идеята добра възможност за решаване на част от транспортните проблеми на града. „Нашият център изглежда като музей, но ние трябва да работим и живеем тук“, добавя той.

В средновековния център на града живеят около 18 хил. жители. „Точно толкова са средно туристите на ден“, казва Ландуйт. На година градът с общо над 180 хил. жители се посещава от над 6 млн. туристи. Фактът, че този проект получава такова внимание, няма да е от минус за града, сигурен е кметът. В Европа това ще е първият подобен проект.

Още преди началото на строежа много жители на града изказват интерес към проекта. „Някои дори ми предложиха пари, за да имат собствено кранче в домовете си“, разказва Ванест. Така му хрумва и идеята да финансира част от проекта чрез краудфъндинг (групово финансиране). В замяна инвеститорите ще получат бира – в зависимост от вложението.

Най-голямата сума, която е можело да се набере по този начин, е 7 500 евро. За тази сума инвеститорът ще получава всеки ден по една бутилка от бирата Brugse Zot или Straffe Hendrik до края на живота си. Някои хитреци записват инвестицията на името на най-младия пълнолетен член на семейството, казва Ванест. Едва ли човек може да стигне по-близо до мечтата за неизчерпаем поток от бира, а биропроводът е подсигурен срещу нелегални посегателства, уверява мениджърът.

Последни новини
Още от Новини