Вучич: Идва нова златна ера за Сърбия

Сръбският премиер сформира нов кабинет

Александър Вучич, премиер на Сърбия. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg Александър Вучич, премиер на Сърбия. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Сръбският премиер Александър Вучич представи новия си кабинет и обеща златни години за балканската държава, докато я подготвя за членство в Европейския съюз (ЕС) до 2020, предава Investor.bg.

След като изведе своята Сръбска прогресивна партия до победа на предсрочните парламентарни избори през април с мнозинство, Вучич сформира нов кабинет с подкрепата на Социалистическата партия, която управлява с него в предишното правителство.

Социалистическият лидер Ивица Дачич отново ще бъде външен министър, а Душан Вуйович ще остане финансов министър.

Новината слага край на месеците на несигурност относно формата на новото правителство, тъй като Вучич налага мерки, одобрени от Международния валутен фонд (МВФ). Той обеща да продаде или затвори държавни компании, както и да намали държавната администрация.

Премиерът ще представи новия кабинет на парламента във вторник, каза самият Вучич. Народните представители трябва да одобрят министрите, за да може премиерът да поеме властта, което според наличието на мнозинство, Вучич очаква да се случи.

„Искаме да преминем към постигането на нови успехи с нова енергия“, заяви бившият съюзник на лидера Слободан Милошевич.

„Следващите четири години ще бъдат златна ера за Сърбия и нейните граждани“, каза Вучич, който обеща да реформира сръбската икономика.

Той обеща и да използва новия си 4-годишен мандат, за да подготви страната за присъединяване към ЕС, като преговорите стартираха по-рано през тази година.

Последни новини
Още от Новини