Русия ще въвежда медийна полиция

Новата професия може да се появи до 2020

Снимка: Radio Free Europe Снимка: Radio Free Europe

Нова професия – медиен полицай, може да се появи в Русия през 2020. Това съобщава изданието „Новая газета“, позовавайки се съобщение на руската Федерална служба в сферата на комуникациите и информационните технологии (Роскомнадзор).

Според на т.нар. „Атлас на новите професии“ след няколко години в страната може да се появи медийна полиция. Изданието предполага, че това ще бъдат специални държавни служители, които да следят за действията на медиите и в случай на нужда – да предотвратяват престъпления.

„Ако в Русия има свобода на словото и свобода на печата и те са вписани в Конституцията, то никаква медийна полиция не може да съществува“, коментират обаче от „Новая газета“, цитирани от Investor.bg. Медийната полиция предполага медийни престъпления, а това дори и фонетично трудно се различава от „престъпленията на мисълта“, критикуват от изданието.

Медиите са информационният посредник между хората и нищо престъпно няма в тях, за да има нужда от специална полиция, която да регулира отношенията.

Интернет може да се използва за престъпни цели, но това няма връзка с медиите, допълва всекидневникът и сравнява идеята с футуристичния роман на Рей Бредбъри „451 градуса по Фаренхайт“, където специални служби унищожават книгите.

Според „Новая газета“ публикуването на намерението за създаването на медийната полиция е признак за едно – правителствените чиновници не скриват, че новите технологии, новите социални пространства са само повод да се укрепи държавният контрол.

„Ако новите медии заемат важна част от живота на хората, то държавата не може да остане настрани“, допълват от вестника. 

Последни новини
Още от Новини