Пътят пред втори важен референдум в Европа е чист

Може ли Ренци да последва съдбата на Камерън

Матео Ренци, премиер на Италия. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Матео Ренци, премиер на Италия. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Референдум, който залага на карта бъдещето на премиера на голяма европейска икономика? Този рефрен вече е познат в Европа, а в неговите рамки този път е Италия и нейният министър-председател Матео Ренци.

Италианският премиер получи зелена светлина за организирането на референдум от страна на Италианския върховен съд. Целта на референдума е да се направи мащабна политическа реформа, която да сложи край на нестабилната среда, в която работят правителствата в страната. На референдума, който се очаква през октомври, ще бъде гласувано намаляване на броя на сенаторите от 315 до 100 и ограничаване на правомощията на Горната камара да сваля правителства.

Ако загуби референдума, Ренци каза, че ще подаде оставка, а Citigroup счита това за най-големия политически риск в Европа до края на годината извън Brexit.
След като получи зелена светлина да действа от страна на Върховния съд, Ренци има 60 дни да насрочи датата за референдума, а очакванията продължават да клонят към това референдумът да бъде проведен през октомври.

Несигурността около референдума идва главно по линия на набиращата популярност опозиционна партия Движение „5 звезди“. Социологическо проучване на института Demos от края на юни 2016 показа, че това вече е най-популярната партия в Италия, като изпреварва Демократическата партия на премиера Ренци. През май месец битката за кметския пост в Рим беше спечелена именно от кандидата на Движение „5 звезди“ Вирджиния Раджи. Тя се превърна и в първата жена кмет на Рим, а победата ѝ беше доста ясно изразена - 67,2% от гласовете отидоха в нейна полза срещу 32,8% за опонента ѝ Роберт Гиачети.
Движение „5 звезди“ иска да проведе референдум за членството на Италия в еврозоната, а всеки изход от референдума, който не е в полза на Ренци, може да дестабилизира италианската икономика в краткосрочен план, а с това да разклати и еврото.

Последни новини
Още от Новини