ОПЕК планира неформални разговори за следващия месец

Спадът в цената на петрола е временен

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) планира неформални разговори на конференция в Алжир през следващия месец, като определя спада в цената на петрола през последните седмици като временен. Това каза президентът на организацията – катарският енергиен министър Мохамед Ал Сада, който в момента е президент на ОПЕК. Президентите на организацията се избират на ротационен принцип измежду страните членки.

„Очакванията за по-високо търсене на суров петрол през третото и четвъртото тримесечие на 2016, заедно с понижаването на достъпните количества, води анализаторите към заключението, че сегашният мечи пазар е само временен и цената на петрола ще се увеличи на по-късен етап през 2016“, каза Ал Сада.

През миналата седмица петролът навлезе на територията на мечи пазар, като сложи край на възстановяването си, при което цените почти се удвоиха от 12-годишното дъно, което достигнаха в началото на годината:

Източник: Bloomberg Terminal

Коментарите на президента на ОПЕК обаче показват, че организацията е притеснена от спада в цените и може да обмисли действия, ако пазарът не се стабилизира на по-високо ниво, коментира Робин Милс, главен изпълнителен директор на консултантската компания Qamaar Energy.

"Ако обсъждат нещо, което си струва да се обяви пред пазара, то това нещо трябва да е идея, подобна на предишните предложения за замразяване на производството. Не тая големи надежди това да се случи, но може да са налице по-добри условия да се съгласят на замразяване до края на годината, отколкото бяха преди това", коментира Милс.

При текущите цени на петрола Русия не вижда нужда от възобновяване на преговорите за замразяване на производството, но оставя отворена тази възможност за бъдещето, коментира руският енергиен министър Александър Новак.

В същото време страните членки на ОПЕК нямат намерения да възобновяват провалилите се през април опити за замразяване на производството, казаха двама делегати от групата, които пожелаха да запазят анонимност.

Цената на петрола от своя страна расте с почти 4% през последните 3 търговски дни, като за момента подкрепя казаното от президента на ОПЕК.

Последни новини
Още от Новини