Износът на швейцарски часовници на 18-месечно дъно

Второто полугодие също се очертава тежко за производителите

Часовник с марка TAG Heuer. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg Часовник с марка TAG Heuer. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

През юни износът на швейцарски часовници се е свил с 16%, което е най-много от 18 месеца насам, сочат данни на Федерацията на индустрията на швейцарските часовникари. 

Според проучване на Credit Suisse търговците разполагат с големи запаси. Годината не започна добре за швейцарските производители на часовници, а останалата част от нея не се очертава да бъде по-успешна, пише Investor.bg, цитирайки Bloomberg. 

На хоризонта не се задава и по-голямо търсене. Забавянето на растежа на икономиката и антикорупционната политика доведоха до свиване на продажбите в Китай и Хонконг. Терористичните атаки в Европа пък обезкуражават туристите, а силният долар и притесненията около президентските избори отслабват търсенето в САЩ. Brexit пък оказва силно влияние във Великобритания, водейки до 26% свиване на пазара.

За да се справят с всичко това, швейцарските производители трябва да се адаптират и към променящите се вкусове. Инвестициите в умни часовници е разумно. Tag Heuer на LVMH не може да се справят с търсенето на своя умен часовник, струващ 1 500 долара, и планират да удвоят производствения капацитет. Намаляването на разходите също е ключово.

Производителите на часовници, които не разбират, че времената се сменят, срещат отпор от страна на инвеститорите. 

Последни новини
Още от Новини