Европейските банки понижават заложените таргети заради Brexit

Редица финансови институции очакват по-малка от заложената възвръщаемост на собствения капитал

Логото на HSBC. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Логото на HSBC. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Европейските банки не успяха да отговорят на таргетираните печалби толкова много пъти, че датите сега са по-скоро празни думи, отколкото крайни срокове, пише Bloomberg.

Осем години след като финансовата криза достигна върха си, редица банки в региона обявиха, че вероятно ще им трябва повече време, за да достигнат целите си за възвръщаемостта на собствения капитал, заложени за следващите няколко години. В петък, 5 август,  Royal Bank of Scotland беше поредната, която го направи, позовавайки се на продължаващата дълго време среда на ниски лихвени проценти и отслабената потребителска активност след решението на Великобритания да напусне ЕС. Така най-голямата британска държавна банка се присъедини към HSBC, Standard Chartered и UBS, които също намалиха прогнозата си за възвръщаемостта при представянето на резултатите си за второто тримесечие.

„Има множество причини, поради които понижават прогнозите си, но това се превръща във всеобщо явление”, каза Алън Бийни, директор на RC Brown Investment Management. Компанията държи акции на европейски и британски банки, включително RBS и HSBC. „Brexit е още едно извинение за банките да отстъпят от таргетите си.”

Европейският банков индекс Stoxx 600 е спаднал с 32% от началото на годината и компаниите, които проследява, се търгуват средно на половина на тяхната счетоводна стойност.

"Значителна несигурност"

Brexit носи повече потенциални разходи и икономическа несигурност за банките, които вече съкратиха хиляди души, за да намалят разходите си. Заради опасността британската икономика да изпадне в рецесия, Английската централна банка понижи основния си лихвен процент за първи път от 2009, а депозитната лихва на ЕЦБ е отрицателна вече повече от две години.

Brexit създаде значителна несигурност на нашия основен пазар, обявиха от RBS в отчета си за второто тримесечие. „В настоящата среда на ниски лихви и слаб икономически растеж достигането на съотношението разходи-приходи и дългосрочната ни цел за възвръщаемостта до 2019 става голямо предизвикателство”

Банката отчете загуба в размер на 1,08 млрд. лири спрямо печалба от 280 млн. лири преди година. Това е доста повече в сравнение със средната загуба от 247 млн. лири, прогнозирана от 11 анкетирани от Bloomberg анализатори.

UBS, HSBC

UBS обяви миналата седмица, че вече няма да представя краткосрочни очаквания за печалбата, защото има „много малка яснота” за приходите на фона на „текущите пазарни условия и продължаващата макроикономическа и регулаторна несигурност”. Банката запази целта си за възвръщаемост на над 15%, но вече няма да залага времева рамка, заявявайки вместо това, че очаква да я постигне в нормализирана обстановка.

Миналата година HSBC понижи целта си за възвръщаемост на собствения капитал до най-малко 10% от 12 до 15% преди това. В сряда, 3 август, банката изостави този таргет, позовавайки се на икономическата и политическата несигурност. Печалбата на най-голямата европейска банка спада с 45% на годишна база. Това се случи преди решението на АЦБ в четвъртък, 4 август, което според HSBC вероятно ще изтрие още 100 млн. долара от приходите й до края на годината.

Barclays вече намали финансовите си очаквания през март, понижавайки таргета си за възвръщаемост на собствения капитал до „двуцифрен” в „средносрочен” план от 11% до края на годината.

От Societe Generale обявиха, че тя вероятно няма да може да покрие таргетираната 10% възвръщаемост на собствения капитал за тази година.

Фокусираната в Азия Standard Chartered заяви, че по-ниските нива на растеж в Хонконг и Сингапур в допълнение към несигурността от Brexit означава, че достигането на целта за печалбата „вероятно ще отнеме повече време от очакваното”. Тя заложи 8% възвръщаемост на собствения капитал до 2018, повишавайки я до 10% до 2020. 

Последни новини
Още от Новини