Туризмът в Гърция се съживява

Двуцифрен ръст на пристигащите туристи на летищата в страната

Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg

Месец юли връща надеждата на гръцките хотелиери след разочароващите данни за първото полугодие, пише Kathimerini. Сезонът може може да бъде спасен от чуждите туристи и резервациите, направени в последния момент, показват данните на индустрията.

Според предварителните данни има двуцифрен ръст на пристигащите туристи на летищата в Атина, Иракли и Корфу.

В Крит например пристигащите са с 12% повече спрямо юли 2015. Само на 17 юли на летището в главния град на острова са пристигнали рекордните 52 хил. туристи. Статистиката показва, че туристите са от всички основни пазари – Германия, Великобритания, Франция и Русия.

В Корфу ръстът на чуждите туристи е от 13,5% на годишна база. За увеличение на посетителите съобщават още и властите в Родос.

През първите месеци на годината туристическият сектор в Гърция страдаше от редица проблеми – бежанската криза, продължаващият капиталов контрол и високите данъци. Ранните резервации не вдъхваха надежда, че очакванията за рекордни приходи през това лято ще се сбъднат. Сега обаче позитивизмът се завръща. Подкрепа оказват и данните за ръст на пристигащите в Гърция и чрез сухопътния транспорт.

Според анализи на Асоциацията на гръцките туристически предприятия (SETE) през това лято приходите от туризъм могат да надхвърлят 15 млрд. евро. През миналата година те бяха над 13 млрд. евро. 26,1 млн. души посетиха южната ни съседка през 2015.

Притесненията, свързани с увеличените данъци в Гърция, си остават. Засега в сектора следят внимателно и случващото се в Турция с надеждата нестабилността там да не изплаши туристите.

Последни новини
Още от Новини