Меркел губи ореола си

Рейтингът на канцлера пада рязко през август

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Обществената подкрепа в Германия за политиката на канцлера Ангела Меркел е спаднала с 12 процентни пункта през август, сочи допитване, осъществено след кървавите нападения, които разтърсиха страната, и цитирано от DPA.

През август подкрепата за канцлера е спаднала до най-ниското си ниво от шест месеца - 47 процента, при 59 през юли, показва месечното допитване за нагласите DeutschlandTrend, поръчано от обществената телевизия ARD.

И подкрепата за провежданата от Меркел бежанска политика е на най-ниското си ниво. Според анкетата 65% от запитаните са недоволни от нея. Това е най-ниската стойност, откакто този въпрос е зададен за първи път през октомври 2015. 

Поредицата шокиращи атаки, извършени в рамките само на седмица миналия месец, породиха въпроси за политиката на Меркел на отворени врати към бежанците. Три от четирите нападения бяха дело на кандидати за убежище, а за две пое отговорност екстремистката групировка "Ислямска държава".

Канцлерът защити твърдо политиката си по време на годишна пресконференция миналата седмица, настоявайки, че е било правилно миналото лято страната да приеме стотици хиляди мигранти и бежанци.

Рейтингът на Меркел се понижи в началото на годината заради опасения, че след кандидатите за убежище има престъпници, но общественото одобрение нарасна отново след референдума във Великобритания за членството в ЕС през юни и след опита за преврат в Турция миналия месец, пише Investor.bg.

Друга тема от последната социологическа анкета е приемането на Турция в ЕС. Едва 15% от запитаните са на мнение, че ЕС трябва да приеме Турция за член в средно до дългосрочен план. 80% от запитаните смятат, че страната въобще не бива да бъде приемана в общността.

Анкетата е извършена от института за проучване на общественото мнение Infratest сред 1503 пълнолетни германци с право на глас.

Последни новини
Още от Новини