Карни защити стимулите на АЦБ

Гуверньорът на АЦБ счита, че стимулите са най-добрият ход

Марк Карни, гуверньор на BoE. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Марк Карни, гуверньор на BoE. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Вчера, 4 август, Английската централна банка (АЦБ) добави нови парични стимули към британската икономика в отговор на Brexit и с цел запазване на стабилността след решението на британците да гласуват за напускане на ЕС. Основната лихва във Великобритания беше понижена за първи път от 2009 насам от 0,5% до 0,25%, като решението беше взето единодушно с 9 на 0 гласа от членовете на Комисията по паричната политика. Освен понижението на основната лихвена ставка беше увеличена и целта за обема на изкупените от АЦБ активи. След решението този обем се увеличава с 60 млрд. паунда до 435 млрд. паунда.

Днес, 5 август, гуверньорът на АЦБ Марк Карни защити стимулите, които въведе, като каза пред радио LBC, че АЦБ „прави най-доброто в ситуацията, в която се намира“. Неговите коментари бяха повторени и от заместник-гуверньора Бен Броудбент, който каза пред BBC Radio 4, че отрича идеята разхлабването на паричната политика във Великобритания и понижаването на прогнозите за растежа да подкопаят доверието още повече.

„Това е голям, но елегантен пакет. Намираме се в период на несигурност. Това, което правим, е да действаме днес, предоставяйки стимули, които да се борят с това (несигурността б.р.)“, каза Марк Карни.

От своя страна заместник-гуверньорът Бен Броудбент каза, че пакетът стимули ще подкрепи икономиката. Той добави, че АЦБ е имала изобилни доказателства, под формата на икономически индикатори, които са сочели натам, че тя трябва да действа.

След обявяването на решението на АЦБ вчера британският паунд губеше почти 1,5% спрямо долара. От началото на търговската сесия днес към 13:47 ч. британската валута обаче добавя 0,27% до 1,3144 долара за паунд.

Последни новини
Още от Новини