Главният финансов директор на Allianz за предизвикателствата пред компанията

Второто тримесечие на 2016 завърши със загуба от 46% за Allianz

Снимка: Adam Berry/Bloomberg News Снимка: Adam Berry/Bloomberg News

Печалбата на Allianz SE за второто тримесечие на 2016 се срива заради повече претенции от природни бедствия, предава Bloomberg.

Нетната печалба пада с 45,5% на годишна база до 1,1 млрд. евро спрямо 2,02 млрд. евро, колкото беше година по-рано. Това е доста под очакваните средно 1,55 млрд. евро от 12 анкетирани от агенцията анализатори.

Най-голямата застрахователна компания в Европа потвърди целта си за годишната оперативна печалба от 10 млрд. до 11 млрд. евро спрямо предходния резултат от 10,7 млрд. евро през 2015.

Застрахователите в Европа са под натиск, след като ниските лихви изкривяват възвръщаемостта от инвестициите, които по принцип се явяват един вид буфер за финансовите резултати, когато обезщетенията нараснат, например. Освен това индустрията се бори с по-стриктни регулаторни капиталови изисквания и потиснати цени на някои пазари.

В резултат на това акциите на компанията се оказаха едни от най-губещите в Европа по време на днешната търговия. Към 15:00 ч. акциите на Allianz поевтиняваха с 3,45% за деня:

Източник: Bloomberg Terminal

„Определено не ни харесва това, че централните банки се конкурират в нашия основен клас активи, защото това е класът активи, от който се нуждаем, за да посрещнем задълженията си. А кредитните спредове ни дават допълнителна доходност, която искаме да реализираме за нашите клиенти. Затова не искаме да срещаме централните банки като конкуренти в нашите основни дейности. Освен това вярвам, както съм казвал и преди, че това нарушава дистанцията между различните класове облигации. Кредитният спред трябва да представлява мярка за риска, а не да бъде изкривяван от голям маркет мейкър, който изглажда всички кредитни спредове“, коментира главният финансов директор на компанията Дитер Вемер.

Ето какво още каза той в интервю за Bloomberg:

 

Последни новини
Още от Новини