Борисов: Бюджетният излишък не е за харчене

Сумата надхвърля 3 млрд. лева

Бойко Борисов Снимка: Jock Fistick/Bloomberg News Бойко Борисов Снимка: Jock Fistick/Bloomberg News

Към края на юли бюджетният излишък възлиза на 3,267 млрд. лева. Това съобщава пред министрите по време на последното правителствено заседание заместник-мнистърът на финансите Кирил Ананиев.

Той отбелязва, че цялото преизпълнение спрямо миналата година, което е било предвидено в размер на 1,1 млрд. лева, вече е изпълнено и определя резултатите като добри. 

Ананиев разяснява, че този висок излишък се дължи на приходите, които са влезли в бюджета от Европейската комисия от стария програмен период и от авансовите плащания за новия програмен период.

Заместник-финансовият министър уточнява, че от тези 3,267 млрд. лева 1,5 млрд. лева са средства от Европейската комисия.

Бойко Борисов обаче се намесва, коментирайки, че „това не са пари за харчене“, предава Investor.bg.

„Като видях как си потърквате ръцете, да ви кажа – не си мислете, че това са пари за харчене, а излишък – думата означава, че това ни е буферът“, казва премиерът.

По думите на Борисов е хубаво в проектобюджета за догодина да се заложат отсега всички допълнителни очаквани плащания на ведомствата - като тези за спортни мероприятия например, „за да е изключение, а не правило това всеки да идва и да казва: „Без тези пари сме загинали!”, казва премиерът пред министрите.

Последни новини
Още от Новини