Молбите за помощи за безработни в САЩ с лек ръст

Уволненията на служители в САЩ остават на ниско ниво

Пазар на храни на едро в САЩ. Снимка: John Taggart/Bloomberg Пазар на храни на едро в САЩ. Снимка: John Taggart/Bloomberg

Броят на американците, които подават молби за помощи за безработни, се покачва през миналата седмица, показа последният доклад на министерството на труда на САЩ. Нивото на подадените заявления се увеличава с 3 хил. до 269 хил. през юли при очаквани средно 265 хил.

По този начин вече 74 поредни седмици нивото на молбите за помощи за безработни остава под границата от 300 хил., която обикновено икономистите приемат за граница, разделяща подобряване от влошаване на пазара на труда.

По-малкият брой уволнения в САЩ, за който подсказват данните за молбите за помощи за безработни, са индикатор, че компаниите се опитват да задържат служителите си в момент, когато служителите, притежаващи опит и умения се търсят много. Допълнително подобряване на пазара на труда ще е важно за оказването на положителен ефект върху потреблението, за да може американската икономика да загърби слабите ръстове, които регистрира през първите 2 тримесечия на 2016.

Данните за юли обаче може да са волатилни, тъй като това е месец, в който автомобилните производители временно затварят свои фабрики и се подготвят за производството на нови модели. Затова по-надежден индикатор е 4-седмичната средна пълзяща стойност. Тя е на ниво от 260 250, а през предходната седмица достигна ниво от 256 500 – второто най-ниско ниво в историята от 1973.

В същото време броят на хората, които продължават да получават помощи за безработни пада с 6 хил. до 2,14 мил. за седмицата, приключила на 23 юли.

„Посланието от молбите е, че няма значително забавяне в ръста на заетостта“, коментира Джим О’Съливан, главен икономист в High Frequency Economics.

Данните за пазара на труда са едни от важните при анализа на щатския долар, тъй като са пряк индикатор, даващ информация за състоянието на пазара на труда в САЩ, който от своя страна е важен при вземането на решения за паричната политика от страна на Фед. За последните 30 дни доларът губи 0,77% спрямо кошница от 10 основни валути в световен мащаб, показва движението на доларовия спот индекс:

Графика: Bloomberg Terminal

Последни новини
Още от Новини