Печалбата на Deutsche Post на над 4-годишен връх

Резултатът беше стимулиран и от възстановяването след стачките за по-високи възнаграждения

Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Печалбата на Deutsche Post AG за второто тримесечие отбеляза най-висок скок от 4,5 години насам, след като цените и обемите на доставките в някои звена се увеличиха, а задължения, подобни на тези, отчетени миналата година, не се повториха.

Оперативната печалба за второто тримесечие е нагоре с 40% до 752 млн. евро. Резултатът е над очакваните средно 737 млн. евро от анкетираните от агенцията анализатори.

Прирастът е най-бързият от четвъртото тримесечие на 2011, предава Investor.bg. Покачването е подкрепено от ръста на доставките от онлайн продавачите и по-високите пощенски такси в Германия за стандартните писма. Пощенският оператор запази прогнозата си за финансовите резултати през тази година.

Deutsche Post, която притежава логистичния бранд DHL, залага, че растежът, генериран от електронната търговия, ще засенчи повече спада на обемите при писмата, за който смята, че ще бъде най-много 3% тази година.

За 2016 EBIT ще бъде между 3,4 млрд. и 3,7 млрд. евро, посочват от Deutsche Post. Приходите от продажби през второто тримесечие са надолу с 3,5% до 14,2 млрд. евро заради валутни колебания и по-ниски разходи за гориво.

Обемът на международните експресни пратки е нагоре с 8,2%, от въздушен транспорт – надолу с 4,7%, а по море – с 3,1% повече спрямо второто тримесечие на 2015.

Обемът на доставките в Германия се повишава с 12%, докато приходите от този бизнес са с 18% повече в Европа и с 8,5% отвъд континента.

Deutsche Post покачи цената за доставката на обикновено писмо в Германия до 70 цента от 62 цента в началото на тази година.

Освен това резултатите за второто тримесечие бяха стимулирани от възстановяването след стачките, свързани с искания за по-високо заплащане, през същия период на миналата година.

Компанията разкри, че продава пътническите си превози Postbus на FlixMobility GmbH, след като поделението не постигна целите за печалбата.

Последни новини
Още от Новини