Истерията Pokemon Go завладя България

Повечето от коментиращите във Facebook са положително настроени към играта

Снимка: Anthony Kwan/Bloomberg Снимка: Anthony Kwan/Bloomberg

Разразилата се в целия свят мания по мобилната игра Pokemon Go е обхванала с пълна сила и България, установява проучване на българската агенция за медийни анализи Perceptica, цитирани от Investor.bg.

Проучването обхваща над 10 хил. споменавания от юли т.г. Резултатите показват рязко засилване на интереса към Pokemon Go около 11 юли, седмица след пускането на играта на американския пазар. Най-много споменавания има на 20 юли - 4 дни, след като играта стана достъпна в България.

За периода 1-31 юли онлайн медиите са публикували общо 5 297 статии, свързани с Pokemon Go. В социалните мрежи най-активни се оказват потребителите на Twitter с 3 604 коментара (36% от общия брой споменавания). На второ място са форумите, където са регистрирани 677 публични споменавания (7%), следвани от Facebook (4%).

Повечето от коментиращите във Facebook са положително настроени към играта, а на специалната страница, създадена за събитието на НДК, при което беше организирано масово ловене на покемони, феновете поздравяват организаторите и споделят стотици снимки.

Първите шеги в Twitter се появяват в периода 10-14 юли, още преди Pokemon Go да е достигнала българския пазар. Нов пик от споменавания има на 18 юли, когато хуморът на Twitter потребителите започва да се примесва с истории, в които те самите са на лов за покемони.

Междувременно традиционните медии оживено разискват успеха на играта в страната и чужбина и предупрежденията на БДЖ и КАТ за опасностите, грозящи разсеяните играчи.

Една от основните теми към края на месеца беше и  организираният от Столична община и Мтел лов на покемони на НДК.

През юли в интернет търсачката Google мобилната игра Pokemon Go е най-търсена от потребителите в Софийска област, следвани от тези в Ловеч, Пазарджик, Смолян и Кюстендил. Силистра, Монтана, Разград, Сливен и Габрово също са сред водещите по брой търсения в интернет. По отношение на търсенията в платформата за видео споделяне YouTube водещ е софийският регион, следван от градовете Ловеч, Габрово, Шумен и Видин. 

Междувременно стана ясно, че Pokemon Go генерира 10 млн. долара приходи всеки ден от iOS и Google Play по целия свят, сочат данни на App Annie. Анализаторът на компанията Самир Синх, който следи Apple Store и Google Play, нарича това “безпрецедентен успех” в достигналата 36,9 млрд. долара индустрия с мобилни игри.

Последни новини
Още от Новини