След 7 години на спад жилищният пазар на Испания се възстановява

Пазарът на жилища в Испания се върна към растеж през последното тримесечие на 2015

Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Цените на жилищата в Испания нарастват с 0,8% на годишна база в края на второто тримесечие, съобщава Investor.bg, позовавайки се на данни на консултантската компания TINSA.

Пазарът на жилища в Испания се върна към растеж през последното тримесечие на 2015, припомня изданието. Тогава беше отчетен първият годишен ръст на цените от началото на световната финансова криза насам.

Същевременно испанската централна банка отчита дори по-силни ръстове на цените. За 12-те месеца до края на първото тримесечие на 2016 институцията регистрира увеличение от 6,34% (малко над 7% с корекция с инфлацията). За тримесечието увеличението е почти 1,5% (3,6% с корекция с инфлацията). 

В сравнение с последните три месеца на 2007 цените на жилищата в Испания изгубиха повече от 41% (почти 47%, коригирани с инфлацията). Най-силен беше спадът през 2012  – над 12%, която беше и най-тежка за кредитополучателите от гледна точка на принудителни извеждания от жилища на длъжници.

През миналата година продажбите на имоти в Испания отчитат ръст от 11 на сто до 354 513 жилищни единици, според данни на статистическия институт на страната. Ръстът обаче се диктува основно от сделките с чуждестранни купувачи в големите градове и по крайбрежието. Затова и най-силният ръст на цените на имотите е отчетен в Мадрид, Барселона и на Канарските и Балеарските острови. Това подкрепя и ръста на цените на земята за строителство в тези райони.

Британците остават най-голямата група купувачи на имоти в Испания, като генерират почти една четвърт от сделките през миналата година. Следват французи, германци и шведи, всички с дял от 6-7% от купувачите.

Възбраните върху жилища на длъжници също продължават да намаляват. През първото тримесечие отчетеният спад е от близо 15% спрямо предходното и почти 37% на годишна база.

Последни новини
Още от Новини