Pfizer изненада приятно

Американският фармацевтичен концерн отчете по-добри от очакваните резултати през второто тримесечие

Снимка: Scott Eisen/Bloomberg Снимка: Scott Eisen/Bloomberg

Американският фармацевтичен концерн Pfizer отчете по-добри от очакваните резултати през второто тримесечие на годината благодарение на ръста в приходите от новите продуктови линии, пише Investor.bg.

През април Pfizer и Allergan прекратиха планираното сливане за 150 млрд. долара. Сделката се провали, след като американското финансово министерство обяви правила, които биха намалили данъчната изгода от сделката.

Акциите на Pfizer поевтиняха с 0,7% в предборсовата търговия. Резултатите надминават очакванията на анализаторите, а компанията потвърди прогнозата си за годината. 

Лекарствата Ibrance за лечение на рак на гърдата, Lyrica за неврологични заболявания и Champix за отказване на цигарите помогнаха за увеличаване на приходите на сегмента иновативни продукти със 7,2%.

През септември Pfizer купи Hospira Inc в сделка за 16 млрд. долара, което превърна компанията в лидер на развиващия се пазар на по-ниски цени на иначе скъпоструващи биотехнологични лекарства.

Приходите нараснаха с 16%, но ако се изключи придобиването на Hospira, те спадат с 6,1%, тъй като много от наложените медикаменти на компанията отчитат спад в продажбите.

Разходите за изследвания и разработване на медикаменти се увеличават с 0,8% през тримесечието.

Като цяло Pfizer отчита печалба от 2,02 млрд. долара, или 33 цента на акция, в сравнение с 2,63 млрд. долара, или 42 цента на акция, година по-рано.

Последни новини
Още от Новини