BMW с по-висока печалба за второто тримесечие

Продажбите на модела X1 растат с 62%

Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Печалбата на производителя на луксозни автомобили BMW расте със 7,9% на годишна база през второто тримесечие на 2016 заради увеличените продажби на новото компактно SUV X1 и ограничаването на разходите, пише Bloomberg. Продажбите на модела X1 са се увеличили с 62%.

Печалбата преди лихви и данъци расте до 2,73 млрд. евро спрямо 2,53 млрд. евро през миналата година. Печалбата за второто тримесечие на 2016 е по-висока и от очакваната от анализаторите, анкетирани от Bloomberg, чиято средна оценка достигаше 2,67 млрд. евро. Резултатите на BMW идват след като вече собственикът на Mercedes – Daimler, и Volkswagen също изненадаха с по-висока печалба.

Възвращаемостта на продажбите, или маржът на печалбата на BMW от автомобилостроенето за второто тримесечие достига 9,5% спрямо 8,4% за същия период на 2015.

BMW загуби водещата си позиция на пазара на луксозни автомобили в световен мащаб през първото полугодие на 2016, след като основният конкурент на компанията – Mercedes – добави серия нови модели към продуктовото си портфолио. От BMW казаха, че вместо това ще се фокусират върху рентабилността, като инвестират в технологии като компоненти за автономни автомобили. По този начин BMW ще се конкурира и с компании като Uber и Tesla.

“Растем рентабилно, докато в същото време въвеждаме стратегията си стъпка по стъпка”, каза главният изпълнителен директор на BMW Харалд Крюгер.

От началото на годината акциите на BMW са поевтинели с 21% от 97,63 евро на акция до 77,13 евро на акция:

Източник: Bloomberg

Последни новини
Още от Новини