Австралия понижи лихвата до рекордно ниско ниво

Стимулите продължават

Сградата на Австралийската централна банка (RBA) в Сидни. Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg Сградата на Австралийската централна банка (RBA) в Сидни. Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg

Стимулите в световен мащаб продължават. Австралийската централна банка понижи основната лихва в страната с 25 базисни пункта от 1,75% до 1,5%, което е ново рекордно ниско ниво на ставката. Целта на паричната институция е подкрепа за пазара на труда, както и борба с ниската инфлация.

От Австралийската централна банка казаха, че очакват инфлацията да остане ниска още известно време, като това се дължи на ниския растеж на заплатите, както и на ниската инфлация в останалата част от света.

Освен нея Австралийската централна банка има още проблеми. Икономиката на страната се опитва да се справи с края на бума в миннодобивния сектор, като на сектори като услуги и образование се разчита да заместят част от изгубения по линия на миннодобивните компании растеж.

Австралийският долар поскъпна с 10% спрямо щатския долар от дъното, което достигна в средата на януари, движен от ниската инфлация и отдръпването на Федералния резерв от курса на повишение на лихвите в най-голямата световна икономика.

Пониженото търсене от Китай, който е най-големият търговски партньор на Австралия, също не помага на Австралийската централна банка в борбата с ниската инфлация.

Действията на паричната институция показват, че стимулите в световен мащаб продължават с пълна сила и не се виждат признаци, че тенденцията ще приключи скоро.

 

Последни новини
Още от Новини