Най-голям ръст на чуждестранните покупки на китайски облигации от 2 години

Повишеният интерес идва на фона на опитите за насърчаване на достъпа на чуждестранни инвеститори до вътрешните пазари

Снимка: Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Снимка: Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Чуждестранните инвеститори са увеличили вложенията си в китайски облигации през юни с най-много през последните повече от 2 години, след като паричните власти премахнаха някои ограничения, свързани с достъпа им до междубанковия пазар, съобщава Bloomberg.

Размерът на дълга, държан от чуждестранните институционални инвеститори, се повишава с 47,7 млрд. юана ($7,2 млрд.) до 764 млрд. юана, показват последните актуални данни на Китайската централна банка. Според изчисления на Bloomberg, базирани върху официалните данни, това е най-голямото месечно повишение от февруари 2014.

Повишеният интерес идва на фона на ускоряването на стъпките за отваряне на дълговия пазар в Китай и усилията да бъде привлечен интересът на чуждестранни инвеститори, както и с подобряването на политиката на централна банка от гледна точка на нейната прозрачност и начин на комуникация. От февруари паричните власти премахнаха квотите за средносрочните и дългосрочните институционални инвеститори за покупна на ценни книжа на междубанковия пазар, припомня Bloomberg. Вотът на Великобритания за напускане на ЕС също стимулира глобалното търсене на активи убежища.

„Глобалните инвеститори предпочитат по-високодоходни активи, с което китайските облигации се превръщат в добра възможност“, коментира Беки Лу, старши стратег в базираната в Хонконг Standard Chartered Plc. „Освен това стъпките към отваряне на валутния пазар и слабите вътрешни фундаменти допълнително стимулират търсенето на китайски дълг. След като частните инвеститори извън страната имат необходимите условия, за да започнат да търгуват, вероятно е да видим повече капиталови потоци през следващите месеци“.  

Последни новини
Още от Новини