И футболът пострада от чистката на Ердоган

Всички председатели и членове на отделните комисии на Турския футболен съюз са подали оставка

Снимки на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган на фасадата на сграда в Истанбул. 17/7/2016. Photographer: Ismail Ferdous/Bloomberg Снимки на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган на фасадата на сграда в Истанбул. 17/7/2016. Photographer: Ismail Ferdous/Bloomberg

От т. нар. „прочиствания“ след проваления опит за военен преврат в Турция вече е засегнат и  футболът в страната. Всички председатели и членове на отделните комисии на Турския футболен съюз (TFF) са подали оставка, съобщава самият съюз. Сред засегнатите са и дисциплинарната, съдийската и антидопинговата комисия, пише Investor.bg.

Преди оставките е бил даден старт на „проверки по сигурността“, които е трябвало да докажат кои служители имат връзки с движението на проповедника Фетуллах Гюлен, който е обвиняват от властите като организатор на опита за пуч, или пък дали не са свързани с опита за създаване на „паралелна държава“. 

Известният в страната спортен портал Sporx.com предаде, че по-рано TFF е призовал служителите си да подадат доброволно оставки, тъй като самият съюз нямал право да уволнява членовете си. Заради промените се стига до отлагане на срещите от новия сезон, пише още порталът. За 13 август е планирана и среща за Суперкупата между шампиона „Бешикташ“ и „Галатасарай“, а седмица по-късно трябваше да започне Супер Лигата.

В друга декларация футболният съюз заявява, че проверките още не са приключили. Само оставките на онези членове, за които бъдат доказани връзки с Гюлен, ще бъдат приети, а всички останали членове ще запазят местата си, добавя TFF. 

Последни новини
Още от Новини