Google влиза в биотехнологиите

Alphabet и Glaxo обединяват усилия

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Glaxo SmithKline PLC и компанията майка на Google Alphabet обединяват сили за разработването на т.нар. биоелектронни лекарства  или лечения, които използват миниатюрни електронни устройства, за да променят начина, по който електрическите импулси се предават през нервната система, пише Investor.bg.

Британската фармацевтична компания Glaxo обяви, че е подписала споразумение с Verily Life Sciences LLC, по-рано наричана Google Life Sciences, за създаването на Galvani Bioelectronics. Двете компании ще инвестират повече от 540 млн. паунда (700 млн. долара) за период от седем години, като Glaxo ще контролира 55% от новата компания, а Verily – останалата част. 

Много биологични процеси се контролират от електрически сигнали, предавани от нервната система към органите на тялото. Според лабораторни изследвания на Glaxo нарушения в тези сигнални пътища са виновни за някои заболявания като диабет, астма и артрит.

Новата компания Galvani Bioelectronics ще обедини познанията на Glaxo в разработването на нови лекарства с опита на Verily в електрониката, анализите на данни и създаване на софтуери за клинични приложения.

Първоначално работа ще се съсредоточи върху разработването на миниатюрни електронни устройства, които ще се свързват с отделни нерви.

Крис Фам, който оглавява отдела по биоелектронни изследвания на Glaxo, ще бъде президент на новата компания. Андрю Конрад, главен изпълнителен директор на Verily, ще застане начело на борда на новата компания.

Седалището на Galvani Bioelectronics ще бъде в изследователския център на Glaxo в  Стивънидж във Великобритания, като втори изследователски център ще има и в сградите на Verily в Сан Франциско, Калифорния.

Интересът на Alphabet към здравеопазването не е случаен. Демографските промени ще имат драматични последици през следващите години. В своите прогнози за населението от юли ООН предсказва, че повече от един на всеки шест души ще бъде на възраст над 65 години през 2050. Делът на възрастните хора от населението на света ще бъде повече от два пъти по-висок в сравнение с този дял през 2010.

Още в средата на века 15,6 на сто от населението на света ще бъдат по-стари от 65 години. През 2010 този дял е бил 7,7%. Причината за това развитие е по-високата продължителност на живота и ниската раждаемост, казва Джоана Мишке от германската федерална статистическа служба във Висбаден. 

Последни новини
Още от Новини