Потреблението на петрол в Саудитска Арабия достига 6-годишно дъно

През първите пет месеца на 2016 търсенето на петрол в кралството се повишава средно с 24 хил. барела дневно

Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg

Потреблението на петрол в Саудитска Арабия, най-големият износител на суровината в света, нараства с най-бавното си темпо през последните шест години, след като ниските цени на енергийните суровини се отразиха негативно върху икономическия растеж, предаде Bloomberg.

Търсенето на петрол от Саудитска Арабия се повишава средно с 24 хил. барела дневно през първите пет месеца на 2016, записвайки по този начин най-бавния си темп на нарастване от поне 2010 насам (първата година, от която са достъпни данни на Joint Organisations Data Initiative (JODI) в Рияд, Саудитска Арабия). Международната енергийна агенция (IEA) вече очаква спад на търсенето в Саудитска Арабия за цялата 2016, след като прогнозира повишение по-рано през тази година.

Потреблението на газ, керосин и на други рафинирани продукти се свива от началото на 2016, спадайки с 22 хил. барела дневно – първият спад от 2002 насам. Месечните данни на JODI за общото търсене на петрол датират от 2009. Търсенето се забавя, след като правителствата на богатия на петрол регион съкратиха или премахнаха субсидиите върху горивата, посочват от BMI Research в свой доклад, публикуван на 27 юли.

Графика 1. Среднодневно увеличение на търсенето на петрол през първите пет месеца на всяка година. Източник: Bloomberg 

„Ако потреблението на петрол продължава да се свива и през следващата година и правителствата не са в позиция да прибегнат до антициклични фискални мерки, за да подкрепят икономиката, не може да очакваме голям принос към растежа от региона“, коментира Едуард Бел, анализатор на пазара на суровини в базираната в Дубай банкова институция Emirates NBD.

Саудитска Арабия, най-голямата икономика в Близкия изток, се очаква да генерира близо половината от очакваното повишение на регионалното търсене със 100 хил. барела дневно, което IEA прогнозира през тази година. ОПЕК очаква кралството да допринесе със сравним дял от очакваните 180 хил. барела ново потребление от Близкия изток през 2017, посочват още от Bloomberg. 

Последни новини
Още от Новини