Стачка в Air France

Компанията обеща да изпълни над 80% от полетите си в петък

Самолет от Air France-KLM Group на летище CDG. 28/1/2016. Photographer: Marlene Awaad/Bloomberg Самолет от Air France-KLM Group на летище CDG. 28/1/2016. Photographer: Marlene Awaad/Bloomberg

Стачката на стюардесите на Air France предизвика анулирането на 139 полета от Роаси Шарл де Гол в Париж в петък, 29 юли 2016, съобщава АФП.

В четвъртък, във втория ден на стачката, предвидена да продължи до 2 август, бяха засегнали около 30 000 пътници.

Новият главен изпълнителен директор на Air France-KLM Group Жан-Марк Жанеяк каза в интервю за Фигаро, че протестът е „агресивен”, защото се провежда в пика на ваканционния сезон.

Air France обеща да изпълни над 80% от полетите си в петък.

Синдикатите, представляващи около половината от стачниците в петък съобщиха, че спирането на работа ще продължи, защото преговорите не са стигнали до пробив по подновяване на новия колективен трудов договор по правилата, заплатите и повишенията. Старият КТД изтича през октомври.

Ръководството на Air France предлага да ограничи удължаването на договора до 17 месеца, а синдикатите – да бъде 3-5 години.

Полетите за Европа, Северна Африка и Израел ще бъдат най-засегнати, както и някои дестинации до Азия и Африка, каза Air France на 25 юли.

В края на юни Жанеяк осуети стачка на пилотите, втората по време на Европейското първенство по футбол.

Последната пилотска стачка приземи около 20% от полетите в периода 11-14 юни.

Според авиокомпанията спирането на работа й струва около 40 млн. евро.

Представянето на Air France-KLM Group на отделните пазари се влошава на фона на спадащите цени и превръщане на Франция в гореща точка за терористични нападения, каза в края на юли главният финансов директор на Air France-KLM Group Пиер Риолачи.

Сутрешният полет на Air France от София за Париж на 29 юли е излетял, показва страницата на летище София в интернет. Полетите по тази дестинация се изпълняват от Air France и Bulgaria Air.

 

Стагнация през Q2

След ръста от 0,7% на БВП на Франция през първото тримесечие на 2016, икономическата активност изпада в стагнация, показват данните на националния статистически институт – Insee, публикувани на 29 юли. Агенцията обяснява резултата със стачките в рафинериите срещу реформите на трудовия пазар.

Няма ръст през Q2, въпреки очакванията за поне 0,3%, обяви агенцията в петък.

И осемте рафинерии бяха засегнати от протестите през май във Франция.

Правителството на Франция прогнозира ръст от 1,5% за 2016 и ще обнови прогнозата си за 2017 през септември, каза министърът на финансите Мишел Сапен след обявяване на данните.

“Данните за второто тримесечие са разочароващи", каза Сапен в изявление.

“Но като цяло и на фона на волатилността през тримесечието, френската икономика запазва динамиката за възстановяване.”

 

Последни новини
Още от Новини