Регулатори в ЕС срещу Pokemon

Niantic предлага в договора споровете да се решават на арбитраж, вместо от съда

Потребители в Хонконг играят Pokemon Go, приложението на Niantic на смартфоните си. Photographer: Anthony Kwan/Bloomberg Потребители в Хонконг играят Pokemon Go, приложението на Niantic на смартфоните си. Photographer: Anthony Kwan/Bloomberg

Геймърите обожават Pokemon Go. Мобилното приложение събуди и европейските регулатори, които май срещат трудности в битката, съобщава Bloomberg.

Играта счупи всички рекорди за дауднлоуд, но потребителските организации в Европа повдигат въпроси за договора, който подписвате, преди да започнете да търсите чудовища.

Условията на договора включват отказ от право да потърсите съда в полза на арбитраж, освен ако не го изключите месец след даунлоуда.

Стартът на Pokemon Go по света, включително в България от срещата на юли, донесе 17,6 млрд. долара ръст на пазарната оценка на Nintendo.

„Предполагам, че повечето потребители на Pokemon Go са доста млади и вероятно не четат условията“, каза Марк Уолошак, адвокат в Slater and Gordon, цитиран от Bloomberg€

„Не е необичайно за компании да поставят условия и когато обстоятелствата се променят, те стават нереалистични. Разбираемо е, нещата се развиват бързо“.

Федерацията на германските потребителски организации заплаши да съди Nintendo, ако не премахне 15 условия в договора до 9 август, защото според нея нарушава закона за личните данни на страната.

Дни след старта на Pokemon Go във Франция потребителската група UFX Que Choisir я нарече „много любопитна към личните данни, потенциално скъпа и дори опасна“ и предупреди родителите, че децата им може лесно да похарчат стотици евро за покупки в играта.

В началото на разпространението на приложението в САЩ, то искаше достъп до акаунтите на потребителите на iOS в Gmail и Google, преди да премахне условието в ъпдейт.

Niantic не коментира договора си с потребителите.

В момента безплатното приложение е пуснато в над 30 страни и експерти твърдят, че договорът може да нарушава британски, френски и закони на ЕС.

 

Британската агенция за защита на конкуренцията – правителственият регулатор, отказа да коментира договора на играта, но посочи редица правила, които биха засегнали споразумението.

Британските потребителски закони ограничава договори, нарушаващи правото да се потърси защита извън съдилищата, каза агенцията. Нейният говорител не можа да каже дали са получавани оплаквания за приложението.

Френският пазарен регулатор каза, че всяка компания, чиито условия включват изисквания, включени в забранения през 2009 списък трябв ада бъде наказана с глоба до 15 000 евро.

Законите на ЕС също защитават ищците. Правилата на Pokemon Go изглежда нарушават договорния закон, правилата, защитаващи съдебните юрисдикции  и директивата за несправедливи договорни условия, пише Bloomberg.

Уолошак каза, че британският закон за защита на потребителите би попречил на включването на „несправедливи“ условия за позвателите, дефинирайки  несправедлив като нещо, носещо значителен дисбаланс в правата и задълженията в ущърб на потребителя.

Ако потребител даде Niantic на съд на нарушение на личните данни или друг иск, разработчикът би могъл да бъде принуден да редактира правилата си за другите потребители, каза Уолошак.

„Клаузите на Niantix изглежда ограничават правата на потребителите и затова може да бъдат обявени за неприложими“, каза той.

Въпреки правните тревоги в обозримо бъдеще повечето хора ще продължават да хвърлят топката, за да уловят покемона си.

Последни новини
Още от Новини