МВФ не е реагирал правилно за Гърция през 2010

Фондът е трябвало да настоява за дългово облекчаване

Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg

Международният валутен фонд (МВФ) е бил неподготвен за дълговата криза, която засегна Европа, и е закъснял с настояването за дългово облекчаване, което можеше да улесни Гърция при плащането на сметките. Това сочи вътрешен одит на институцията, цитиран от AP.

Независимата служба за оценка на МВФ е стигнала до заключението, че реакцията на Фонда е била несправедлива.

Финансовата криза от 2008 донесе на европейските страни огромни дългове и слаби банки. В сътрудничество с Европейската комисия и Европейската централна банка (ЕЦБ) МВФ спаси Гърция, Ирландия и Португалия. Гърция продължи да се бори с висок дълг и слаба икономиката, припомня AP.

Оттогава Фондът призовава кредиторите на Гърция да предоставят дългово облекчение. Само че, изправен пред съпротивата на комисията и ЕЦБ, МВФ се е забавил с натиска за преструктуриране на дълга, когато бе даден ход на спасителния план, сочи доклада.

МВФ не е настоял за дългово облекчаване като част от спасяването на Гърция през 2010 въпреки мнението на голяма част от персонала си, че това е от решаващо значение за успеха на програмата.

Фондът освен това не е направил сериозен опит да прецени риска от финансова "зараза" из Европа, което е използвано като оправдание за предоставянето на "извънреден достъп" до финансиране на Гърция. Това става, когато не е видяна голяма вероятност за изплащане на дълга на страната.

Решенията, взети насред засилващата се дългова криза, са допринесли за програма, оказала се неустойчива на фона на краха на гръцката икономика, заключава независимата служба.

Решението на МВФ да окаже помощ на Гърция през 2010 показва "слабости", които са подхранили подозренията за пристрастие на институцията в полза на европейците.

Последни новини
Още от Новини