Молбите за помощи при безработица в САЩ се повишават от тримесечно дъно

Подадените документи са под 300 хил. за 73-а поредна седмица, което е най-дългата серия от 1973

Средно четириседмично равнище на молбите за помощи при безработица в САЩ. Снимка: Bloomberg Средно четириседмично равнище на молбите за помощи при безработица в САЩ. Снимка: Bloomberg

Броят на американците, подали молби за помощи при безработицата, е нараснал през миналата седмица над тримесечно дъно, съобщава Bloomberg.

Молбите за помощи при безработица се повишават с 14 хил. до 266 хил. през седмицата, приключила на 23 юли, показват данни на Министерство на труда, обявени в четвъртък (28.07). Средната прогноза на икономисти, анкетирани от Bloomberg, беше за 262 хил. По-малко волатилният измерител или средното четириседмично равнище на молбите се понижава с 1 000 до 256,5 хил., оставайки на второто си най-ниско ниво от 1973.

„Данните за молбите за помощи при безработица показват, че наистина се намираме близо до пълна заетост“, коментира Брет Райън, икономист на Deutsche Bank Securities Inc в Ню Йорк.

Подадените документи са под 300 хил. за 73-а поредна седмица, което е най-дългата серия от 1973 и ниво, което според икономисти може да бъде показателно за стабилното състояние на трудовия пазар.

Броят на хората, продължаващи да получават помощи при безработица, е нараснал с 7 хил. до 2,14 млн. в седмицата, приключваща на 16 юли.

 

 

Последни новини
Още от Новини