Маринела Петрова е новият финансов заместник-министър

Тя е назначена, след като Карина Караиванова оглави КФН

Снимка: Снимка:

Маринела Петрова е новият заместник-министър на финансите. Тя е назначена на поста от премиера Бойко Борисов на мястото на Карина Караиванова, която беше избрана тази сутрин от Народното събрание за председател на Комисията за финансов надзор (КФН), съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Новият зам.-министър е магистър по специалността „Социално-икономическо планиране“, придобита в УНСС и магистър по „Европеистика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. 

Следдипломната й квалификация в образователни институции в Австрия, Япония, Обединеното кралство, САЩ и Холандия е в областта на анализа на икономическите политики, финансовото и макроикономическото прогнозиране, координация и управление на икономическите политики в ЕС и умения за водене на преговори.

През 1992 започва работа като експерт в Агенцията за икономическо програмиране и развитие (впоследствие преименувана на Агенция за икономически анализи и прогнози), в която през май 2001 става директор на дирекция „Европейска интеграция“.

От 2 ноември 2009 става директор на дирекция „Европейски въпроси и политика“ в Министерството на финансите, а от октомври 2010 досега е директор на дирекция „Икономическа и финансова политика“ и отговаря за изготвянето на Националната програма за реформи и Конвергентната програма, наблюдението по макроикономическите дисбаланси, подготовката на позициите и участие в съветите ЕКОФИН, Икономически и финансов комитет (EFC), Комитета по икономически политики (EPC), Бюджетен комитет и други европейски формати.

Има пряка отговорност в подготовката за присъединяването на страната ни към Европейския паричен съюз.

Последни новини
Още от Новини