България поиска помощ от Frontex

Ангела Меркел е поела ангажимент да постави този въпрос пред Европейската комисия

Снимка: МС Снимка: МС

Премиерът Бойко Борисов е поискал съдействие от европейската агенция Фронтекс (Frontex) за осигуряване на техника, кораби и хеликоптери за гарантиране на сигурността и спокойствието по границите. Борисов е обсъдил въпроса в телефонен разговор с канцлера на Германия Ангела Меркел, съобщиха от правителствената пресслужба.

Ангела Меркел е поела ангажимент да постави този въпрос пред Европейската комисия, както и да разговаря по темата с министъра на вътрешните работи на Германия за съдействие и помощ от тяхна страна.

Разговорът за усложнената ситуация във връзка с мигрантската криза е проведен по инициатива на Борисов, пише Investor.bg.

Той е запознал федералния канцлер с предприетите от страната ни действия за гарантиране на сигурността по границите, включително и след събитията в Турция. Премиерът е посочил, че той, министърът на отбраната и ръководството на МВР непрекъснато лично следят ситуацията по границите и се осигуряват допълнително служители, патрули и техника, което налага разходването на повече средства от бюджета. 

Борисов и Меркел са обсъдили и поисканото от страната ни становище на ЕК за съгласуване на последващите действия на България след решението на Арбитражния съд в Женева във връзка с АЕЦ „Белене”. Тема на разговора са били и процедурите по „Южен поток“, както и българската концепция за газов хъб.

Последни новини
Още от Новини