Третата най-голяма банка в Италия търси 5 млрд. евро

Monte Dei Paschi се надява да получи одобрение от ЕЦБ

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Monte dei Paschi di Siena е помолила поне 8 банки да ѝ гарантират капиталовата емисия от 5 млрд. евро. Това се случва, след като изпадналата в затруднения трета по големина италианска банка има все по-малко време, за да се съобрази с изискванията на регулаторните органи, за да укрепи баланса си. 

Банките трябва не само да се погрижат акциите да бъдат емитирани, а и да придобият според различното си участие акциите, които не бъдат продадени, пише Investor.bg.  

JPMorgan и Mediobanca, които са водещите банки при събирането на средствата като глобални координатори, са имали досега контакт с редица банки, включително Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of America, Citigroup, Deutsche Bank, Unicredit и Banca IMI, която е собственост на Intesa Sanpaolo.

Швейцарската UBS, който работи върху плана за спасяване на Monte Dei Paschi редом със Citi, е сред банките, които не са включени в списъка.

Monte Dei Paschi се надява да получи одобрение от Европейската централна банка за предложеното увеличаване на капитала си преди публикуването на резултатите на банковите стрес тестове за региона в петък вечер. Инвеститорите се опасяват, че тестовете ще покажат, че банката не разполага с достатъчно високо ниво на капитала, за да издържи при евентуален икономически спад.

Monte dei Paschi, UniCredit, Deutsche Bank, Morgan Stanley и Citi отказват коментар пред агенцията. Goldman Sachs, Mediobanca, JPMorgan и UBS не са били своевременно открити. 

Преговорите между Италия и Европейската комисия за рекапитализиране на Banca Monte dei Paschi di Siena и други банки удрят на камък покрай съмненията дали кредиторите трябва да понесат потенциални загуби, ако се използват пари на данъкоплатците. Правилата, които влязоха тази година, изискват от облигационерите и акционерите да абсорбират загубите в проблемни банки в случай на тяхното спасяване – процес, наречен bail-in.

Рим предпочита предпазно рекапитализиране под условията на европейските правила за преструктуриране на банки, които позволяват на правителствата да окажат подкрепа на своите трезори, когато се появят капиталови дупки при извършени стрес тестове, коментират анонимни лица.

Преди няколко седмици главният изпълнителен директор на Monte Paschi Фабрицио Виола коментира, че работи интензивно с властите по разрешаването на проблема с лошия кредитен товар. По думите му банката е прегледала проектоискане от ЕЦБ, според което затруднената банка трябва да намали обема на лошите кредити. Бордът на директорите е постигнал съгласие за отговора. Monte Paschi ще разкрие детайли веднага щом получи окончателна версия на искането на ЕЦБ.

Акциите на банката загубиха от началото на годината около три четвърти от стойността си и  сега се търгуват на ниво от едва 0,1 от нейната балансова стойност.

Последни новини
Още от Новини