Икономиката на Великобритания расте над очакванията преди Brexit

2,2% ръст на годишна база за второто тримесечие

Лондон. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Лондон. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Икономиката на Великобритания расте с 0,6% на тримесечна база през второто тримесечие на 2016, като показва издръжливост на фона на срива в бизнес доверието след гласуването за Brexit.

Резултатът е над очакванията и изглежда периодът април – юни не е бил засегнат от несигурността преди референдума, който се проведе на 23 юни и на който беше решено Великобритания да напусне ЕС.

През първото тримесечие на годината британската икономика нарасна с 0,4%, припомня Националната статистическа служба. Средната прогноза според портала ForexFactory беше за повишение от 0,5 на сто.

На годишна база ръстът на британската икономика е 2,2%, което е ускорение спрямо предходното тримесечие, когато повишението беше 2 на сто.

Продажбите на дребно се увеличават с 1,6%, осигурявайки здрава основа за растеж през второто тримесечие. През трите месеца до юни индустриалното производство нараства с 2,1% и така и двата сегмента правят положителен принос за цялостния растеж на БВП.

При услугите се отчита ръст от 0,5%. В строителството обаче има спад от 0,4%, а при земеделската продукция – понижение от 1%.

Гласуването в подкрепа на излизане от Европейския съюз повлия сериозно на нагласите за представянето на британската икономика, като данните за бизнес активността в производствения сектор и в услугите за месец юли поднесоха неприятни изненади.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в производствения сектор се понижи от 52,1 пункта през юни до 49,1 пункта през юли. Показателят за услугите пък се срина до най-ниското си ниво от 2009 насам, записвайки рязък спад от 52,3 пункта до 47,4 пункта.

Британският финансов министър Филип Хамънд каза, че последните данни за ръста на британската икономика показват, че на фундаментално ниво тя е силна, като добави, че е готов да предприеме действия в подкрепа на икономиката след гласуването за напускане на ЕС.

„Ясно е, че навлизаме в преговорите по напускане на ЕС от икономически силна позиция. Тези преговори ще сигнализират началото на период на пренастройка, но аз съм уверене, че разполагаме с инструментите да се справим с предизвикателствата в бъдеще. Заедно с Английската централна банка и правителството ще предприемем каквито са необходими мерки за подкрепа на икономиката ни и за поддържането на бизнес и потребителското доверие“, каза Хамънд.

В същото време икономистите прогнозират за по-нисък растеж във Великобритания през идните месеци, като според някои може дори да има свиване през третото тримесечие. Някои от тях дори обръщат внимание на това, че данните за БВП през второто тримесечие подлежат на ревизия, която най-вероятно ще е в посока надолу, имайки предвид, че данните за втората част на второто тримесечие не са били толкова силни.

От друга страна очакванията за понижаване на лихвите от страна на Английската централна банка през следващата седмица остават високи. Пазарите считат, че на 4 август основнатра лихва във Великобритания ще бъде понижена с 25 базиснки пункта от 0,5% до 0,25%.

Чуйте повече: 

 

Последни новини
Още от Новини