Хилъри стана първата жена, номинирана за президентските избори в САЩ

С драматичен жест Сандърс даде подкрепата си за Клинтън

Хилъри Клинтън спечели номинацията на Демократическата партия за изборите за президент на САЩ. Филаделфия, 27 юли 2016. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg Хилъри Клинтън спечели номинацията на Демократическата партия за изборите за президент на САЩ. Филаделфия, 27 юли 2016. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg

Хилъри Клинтън бе номинирана във вторник вечерта, 26 юли 2016, за първата жена-кандидат на голяма американска партия за президентските избори, след като бившият й съперник, Бърни Сандърс обяви подкрепата си, което е сигнал за единството на партията, съобщи Bloomberg.

В драматичен порив Сандърс взе микрофона в края на гласуването на делегатите от Върмонт, за да поиска единодушната подкрепа на партията си за бившата си конкурентка. Така завърши дългата битка, разделяща партията, и Клинтън официално бе избрана да се изправи срещу републиканеца Доналд Тръмп на изборите през ноември.

„Невероятно е“, каза сенатор Брайън Шац от Шаваи в интервю веднага след историческия вот.

„Конгресите винаги съдържат частица драматизъм, а при нас драмата бе голяма“.

Клинтън приключи първичните избори с 2807 гласа, а Сандърс – с 1894, но част от поддръжниците на сенатора от Върмонт пристигнаха на конгреса, решени да водят битка или да оспорят вота за номинацията. Те бяха допълнително подкрепени от изтеклите мейли, показващи лична подкрепа за Клинтън сред представителите на Националния комитет на Демократическата партия - проблем, довел в неделя до оставката на председателката Деби Шулц.

В опит за постигане на единство в партията лагерите на Клинтън и Сандърс позволиха на поддръжниците да демонстрират подкрепата си за своя сенатор, който противно на очакванията събра масова подкрепа в цялата страна.

След това със символичен жест Сандърс призова партията единодушно да номинира Клинтън, малко преди да приключи гласуването на делегатите от Върмонт. Моментът повтори събитията от конгреса през 2008, когато самата Хилъри Клинтън отправи същия апел в подкрепа на Барак Обама пред делегацията на Ню Йорк.

Вечерта завърши с речта на Бил Клинтън, бившият президент на САЩ и съпруг на Хилъри Клинтън, който говори по-скоро лично, отколкото като политик, коментира Bloomberg. Клинтън, който напусна Белия дом при бурно развиваща се икономика и с 66% рейтинг, говори за Хилъри повече като за съпруга и майка, отколкото за кариерата й на държавник.

Бил разказа историята на техния споделен път – с няколко забележителни пропуска, пише Маргарет Карлсън от Bloomberg. Той започна със старата история за ухажването им: „Поканих я в музея на изкуствата на Йейл. Пихме бира, разхождахме се, говорихме и се смяхме и така – досега“.

В сряда вечерта, 27 юли, пред конгреса ще говори президентът Барак Обама.

Вижте как преминава конгреса на демократите във Филаделфия - снимки.

Последни новини
Още от Новини