Французин ще преговаря за Brexit

Комисар Мишел Барние бе назначен за шеф на преговарящия екип на Брюксел

Мишел Барние, комисар по вътрешния пазар на ЕС в офиса си в Брюксел. 27 април 2010. Photographer: Jock Fistick/Bloomberg Мишел Барние, комисар по вътрешния пазар на ЕС в офиса си в Брюксел. 27 април 2010. Photographer: Jock Fistick/Bloomberg

Президентът на ЕС Жан-Клод Юнкер назначи французина Мишел Барние, бивш министър и еврокомисар за ръководител на преговорите с Великобритания за излизане от Европейския съюз, съобщи AFP.

Бившият френски министър на външните работи и земеделието ще поеме назначението от 1 октомври.

Барние бе комисар по вътрешния пазар между 2010 и 2014 и приложи реформите във финансовия сектор, довели до създаването на банковия съюз.

В съобщението си Жан-Клод Юнкер го хвали за способностите му на преговарящ, богатия му опит и широката мрежа от контакти в столиците на европейските държави-членки.

Снимка: о-в Беку от британските острови в Ламанша. Photographer: Graham Barclay/Bloomberg News.

„Исках опитен политик за този труден пост”, каза Юнкер в изявление, цитирано от Bloomberg.

„Сигурен съм, че ще преживеем това ново предизвикателство и то ще ни помогне да развием ново партньорство с Обединеното кралство след излизането му от Европейския съюз.”

Барние познава британците. Като архитект на общото банково законодателство в разгара на дълговата криза в Европа, Барние често трябваше да отхвърля претенциите на Великобритания, че неговите политики вредят на финансовия център в Лондон и водят до изменение на географията на бизнес центровете в Европа.

Барние благодари на Юнкер и комисията в туитър: "Среща за началото на взискателния пост на 1 октомври":

Изненада

FT нарече „изненадващ” избора, поставящ архитекта на пост-кризисната финансова регулация на Европа начело на техническите преговори за излизане на Великобритания от ЕС.

Барние винаги е настоявал, че е полагал големи усилия, за да избегне отдалечаването на Великобритания или Ситито като комисар в Брюксел, пише FT и определя стила му като „голистки”.

Барние ще контролира екипа на ЕК, а не отдел. Ще съветва топ европейски представители от департаменти, които най-много участват в преговорите за отделяне. Ролята му ще е да подготви преговорите за Brexit по член 50 от Лисабонския договор и да води преговорите след началото на процеса. Ще отговаря директно пред Юнкер.

Последни новини
Още от Новини