ДАЕШ пое отговорността за нападението във Франция

Силите за борба с тероризма се включиха в операцията, приключила в 11:45 часа

image not found image not found

Двама въоръжени с хладно оръжие мъже убиха свещеник и взеха петима души за заложници в църква Сент Етиен дю Рувре  (Saint Etienne du Rouvray) близо до Руан, Франция на 26 юли сутринта. Нападението стана по време на сутрешната служба.

Заложническата криза започна към 10ч. местно време /11ч. българско/ и приключи 45 минути по-късно. Единият от заложниците бе тежко ранен, но късно вечерта във вторник бе съобщено, че състоянието му се подобрява. Двамата нападатели бяха убити от антитерористичния отряд.

Нападателите влязоха в църквата, в която имаше 6 души – свещеникът,  три монахини и двама вярващи. Една от монахините успя да избяга и вдигна тревога.

Сент Етиен дю Рувре е малък индустриален град с 29 000 жители според сайта на общината, трети по големина в агломерацията на Руан, Горна Нормандия, СЗ Франция.

Нападателите

 

Френската прокуратура обяви самоличността на нападателите.

 

Единият от тях, 19-годишният Адел Кермиш, без обвинения в миналото, но познат на антитерористичните служби е бил арестуван два пъти миналата година за опит да стигне до Сирия. Първият път – през Германия, а вторият – през Швейцария и Турция, където е бил арестуван, депортиран в Швейцария и върнат във Франция. Като малолетен е бил принуден да носи електронна гривна.

Властите арестуваха 17-годишен младеж, роден в Алжир, каза прокурорът на Париж Франсоа Молен, който даде на пресата подробности за нападението във вторник сутринта. Двамата нападатели нахлули в църквата с викове „Аллах акбар“ и единият от тях носел фалшив колан с експлозиви и три ножа.

Ислямска държава пое отговорността за нападението малко след края на заложническата криза. ДАЕШ публикува съобщение чрез официалната си агенция Амак: „Двама „войници” проведоха „операция в отговор на призива за атака над коалицията от кръстоносци”, съобщава текстът.

 

Реакцията

Архиепископът на Руан, монсеньор Доминик Льобрюн коментира нападението над църквата и убийството на свещеника, отец Жак Амел, на 86г. с думите на Исус Христос:

„Простете им, те не знаят какво правят“.

Целта на терористите е да провокират „религиозна война“, каза премиерът Манюел Валс в интервю за националната телевизия TF1.

Той добави, че ще бъде „дълга и трудна“ и призова към единство. Валс подкрепи изявлението на Оланд, който отхвърли промените в конституцията заради терористичните атаки.

В отговор на изявленията на лидера на Републиканската партия Никола Саркози и председателката на Националния фронт Марин льо Пен, Оланд като по-рано през деня, че няма намерение „да ограничава свободите и конституционните правила“, защото „няма да ни донесе ефект и ще намали единството на нацията“.

Оланд отмени посещението си в Прага в сряда, 27 юли след убийството край Руан, съобщи Елисейския дворец.

Последни новини
Още от Новини