Туристите търсят сигурност в Южна Европа

Семействата търсят Испания, Португалия и Италия

Бенидорм, Испания. Photographer: Matthew Lloyd/Bloomberg Бенидорм, Испания. Photographer: Matthew Lloyd/Bloomberg

Терористичните нападения и опасенията за сигурността подгониха туристите към Южна Европа, съобщава Bloomberg.

В разгара на сезона на отпуските голяма част от почиващите се насочват към Испания. На Канарските острови резервациите са 20% повече тази година, голяма част от тях – направени в последния момент.

След многобройните нападения във Франция и неуспешния опит за преврат в Турция Испания и Португалия прогнозират рекорден брой туристи тази година. Почиващите търсят слънцето в дестинации, за които се смята, че са по-безопасни. За Португалия трендът подкрепя усилията на правителството да направи страната целогодишна дестинация.

 

„Португалия винаги е била безопасна дестинация”, каза министърът на икономиката Мануел Калдейра Кабрал в интервю, цитирано от Bloomberg. Португалия търси различни сегменти като спортни и корпоративни събития, за да напълни хотелите си през зимата.

„Догодина ще имаме по-малко туристи в пиковия сезон и повече през годината. Освен това ще бъдат в цялата страна”.

 

Туризмът носи около 10% от БВП на Испания и Португалия. В Испания пристиганията отбелязват ръст от 7,4% през май 2016, докато разходите на туристите скачат с 7,8%. Нощувките на чуждестранни граждани в Португалия се увеличиха с 13% за същия период и доближиха пика от 2011.

 

Турция и Франция наблюдават точно обратното. Националните асоциации на туристическите агенции прогнозират спад до 40% от приходите за годината. Франция, най-посещаваната страна в света, преживя спад от 8,7% на чуждестранните туристи в последното тримесечие на 2015 след терористичната атака през ноември в Париж, при която загинаха 130 души.

Турция е смятана за „конфликтна зона”, каза проф. Франческ Валс, преподавател в ESADE Business School в Испания, цитиран от Bloomberg. Все повече европейски семейства, търсещи слънце се пренасочват от Турция към Испания, казва Валс.

Португалия

Португалия повиши мерките за сигурност по летищата и популярните туристически дестинации след атентатите във Франция и Турция, каза Кабрал. Увеличи и броя на лекарите в района на Алгарве за лятото.

Правителството осигурява кредитни линии за иновативни хотелски проекти и на хора, които в момента притежават хотели в историческите центрове на градовете в страната. Опростено бе законодателството за краткосрочните наеми с цел увеличение на качеството и устойчивостта на туристическия сектор в Португалия. Правителството помага на Лисабон да домакинства големи конференции. Например през ноември там ще се проведе The Web Summit, една от най-големите срещи на стартъпи.

„Когато туризмът върви добре, трябва да работим, за да гарантираме това да не бъде само пик, а да стане тренд”, казва Кабрал. „И искаме да запазим тренда”.

Италия

Ефектът не се ограничава само до Испания и Португалия според Starwood Hotels & Resorts Worldwide. В Коста Смералда на крайбрежието на остров Сардиния компанията отбелязва ръст от 33% за първите 6 месеца на годината.

„Имаше повече резервации от италиански и чуждестранни туристи, защото се чувстват по-сигурни в Италия”, каза Робърт Корен, вицепрезидент на компанията.

 

 

Последни новини
Още от Новини