Световната банка вдигна с $2 прогнозата за цената на петрола

Според доклада суровият петрол ще поскъпне до $43 за барел през 2016

Сонда на Repsol в Средиземно море, пред бреговете на Тарагона, 28 юни 2016. Испания.  Photographer: Angel Navarrete/Bloomberg Сонда на Repsol в Средиземно море, пред бреговете на Тарагона, 28 юни 2016. Испания. Photographer: Angel Navarrete/Bloomberg

Световната банка повиши прогнозата си за цената на петрола през 2016, съобщи институция в ежегодния си доклад за перспективите пред пазарите на суровини, публикуван на 26 юли 2016. Причината е спадът в предлагането и ръстът на търсенето през второто тримесечие.

Според Световната банка цената на петрола е отбелязала ръст от 37% през второто тримесечие заради пожарите в Канада и саботажа на петролната инфраструктура на Нигерия.

„Очакваме малко по-високи цени през второто полугодие на 2016, докато излишъкът на пазара намалява. Същевременно резервите остават много големи и те ще се понижават бавно“, каза главният икономист и водещ автор на Commodity Markets Outlook Джон Бафърс.

„Въпреки възстановяването на петролната и много други суровинни цени във второто тримесечие, индексите, които Световната банка следи, се очаква да се понижат тази година“, пише още в доклада.

Трендът се дължи главно на повишеното предлагане и в случая на индустриалните суровини като енергия, метали и земеделски суровини – на слабите перспективи за ръст на развиващите се пазари и в развитите икономики. Въпреки това повечето спадове се очаква да бъдат по-малки от очакваните в априлската прогноза.

Световната банка повишава прогнозата си за цената на суровия петрол за 2016 до $43 за барел.

На срещата на Г-20 президентът на Световната банка Джим Йонг Ким каза, че заради продължаващата несигурност след вота на Великобритания за напускане на ЕС световният растеж може да пострада.

Последни новини
Още от Новини