България и Румъния искат отпадане на визите за Канада

Въпросът може да бъде обвързан с преговорите за Споразумението за свободна търговия ЕС-Канада

Снимка: Пресцентър на Президентството Снимка: Пресцентър на Президентството

България, заедно с Румъния, ще настоява за ясен план и перспектива за отпадане на визите запътуване на български граждани за Канада. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на съвместна пресконференция с президента на Словения Борут Пахор по време на официалното си посещение в Любляна. 

Въпросът за визите може да бъде обвързан и с преговорите за Споразумението за свободна търговия ЕС-Канада, информира прессекретариатът на държавния глава.

„Очакваме да получим такава перспектива и сме оптимисти за следващата фаза на преговорите. Осъзнаваме важността на Споразумението за свободна търговия с Канада. България ще подкрепи усилията на ЕС, така че да се намери справедливо решение, което да защити правата на всички европейци“, заяви президентът Плевнелиев.

Премиерът Бойко Борисов също поиска преди дни ясен график с конкретни стъпки за премахване на ограниченията за пътуване. Той заяви това по време на среща с канадска делегация, която бе на посещение у нас. Тогава премиерът изтъкна усилията за управлението на границите в условията на миграционен натиск.

Последни новини
Още от Новини