Вижте кои страни искат търговски споразумения с Великобритания

Няколко държави вече изразиха такава готовност

Борис Джонсън, бивш кмет на Лондон. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Борис Джонсън, бивш кмет на Лондон. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Новият министър на външните работи на Великобритания Борис Джонсън каза, че Индия и Австралия са сред страните, обсъждали възможността за нови търговски споразумения с Великобритания след решението на страната да напусне ЕС на референдум миналия месец.

„Впечатлен съм от броят на хората, които поддържат връзка с нас и активно искат да сключат търговски споразумения“, каза бившият кмет на Лондон Джонсън.

В същото време още една страна изрази желание за възможно най-бързо постигане на търговско споразумение с Великобритания. Става дума за Бразилия, която е член на най-големия търговски съюз в Южна Америка – Меркосур. Меркосур обединява 5 страни членки и още 5 асоциирани членове, като БВП на тези страни формира около три четвърти от общия БВП на Латинска Америка.

„Идеята ни е да започнем веднага преговори между Меркосур и Великобритания, която има по-отворена икономика и много важна позиция по отношение на инвестициите в Бразилия, макар и да внася сравнително малко от нас“, каза Хосе Сера, министър на вънпните работи на Бразилия.

Заявените от Сера намерения са част от новата стратегия на Бразилия да следва курс на постигане на търговски споразумения с различни страни.

От края на миналата година насам страната преминава през турбуленции на политическата сцена, като президентът Дилма Русеф беше отстранена от поста си.

Последни новини
Още от Новини