Световната банка очаква разочароващ растеж

Президентът на институцията говори по време на срещата на Г20

Джим Йонг Ким, президент на Световната банка. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Джим Йонг Ким, президент на Световната банка. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Президентът на Световната банка Джим Йонг Ким каза, че заради продължаващата несигурност след вота на Великобритания за напускане на ЕС световният растеж може да пострада.

„Ние всъщност мислехме, че САЩ са солидни, еврозоната изглеждаше сякаш се подобрява и дори Япония изглеждаше сякаш се представя малко по-добре“, каза Ким пред репортери на Bloomberg днес, 24 юли, по време на срещата на финансовите министри и централните банкери на страните членки на Г20.

Brexit беше голям удар и все още се опитваме да разберем точно какви ефекти ще има, но изглежда световният растеж отново ще бъде разочароващ“, коментира президентът на Световната банка.

Още преди референдума във Великобритания Световната банка понижи прогнозата си за световния растеж до 2,4% спрямо 2,9%, прогнозирани през януари.

Преди да се отправи към срещата на Г20 Джим Йонг Ким се срещна с премиера на Китай Ли Къциян в Пекин, където предложи серия от структурни промени в системата на здравеопазването в страната, чрез които ще могат да бъдат спестени до 3% от БВП.

В Пекин президентът на Световната банка обърна внимание и на гласното отричане на глобализацията в Запада. Макар че по-големият обем на търговията и по-свободната търговия помогнаха на някои хора да се спасят от бедността, средната класа в богатите страни усети спад на доходите си, коментира той.

„Хора, които са направили правилните неща в живтоа си, работили са във фабрики и са изкарвали добри доходи, сега се намират извън пазара на труда, неспособни да се конкурират за позициите във високите технологии, които са свободни“, каза президентът на Световната банка. Той допълни, че правителствата трябва да направят повече, за да подобрят здравеопазването, образованието и уменията на хората.

Директорът на МВФ Кристин Лагард също каза, че повече трябва да бъда направено, за да бъдат разпределени по-равномерно ползите от растежа и отвореността на икономиките.

Последни новини
Още от Новини