САЩ: Microsoft не може да защити данните на потребителите си от правителството

Американското правителство казва, че няма законова норма, според която правителството да трябва да казва да казва на клиентите на Microsoft кога влиза в имейлите им

Снимка: Billy H.C. Kwok/Bloomberg Снимка: Billy H.C. Kwok/Bloomberg

САЩ казват, че няма законова норма, според която правителството да трябва да казва на клиентите на Microsoft кога влиза в имейлите им.

Софтуерният гигант заведе дело, в което настоява, че потребителите имат конституционно право да знаят дали правителството е претърсвало тяхна собственост. Правителството казва, че това дело трябва да бъде отхвърлено от съда, тъй като федералният закон позволява то да придобива данни от електронни комуникации без да предупреждава.

Борбата на технологичната индустрия срещу намесата на правителството в личните данни на клиенти на компанията от сектора започна по-явно преди две години. Тогава бившият сътрудник на американските тайни служби Едуард Сноудън направи разкрития за това как американското правителство събира лични потребителски данни.

Последният случай, събрал сериозно внимание в сферата, беше спорът между ФБР и Apple за разбиване на защитата на iPhone, използван от Саид Фарук, стрелецът, който заедно със съпругата си уби 14 души в терористична атака през декември в Сан Бернардино, Калифорния.

Според правилата в момента, ако американското правителство поиска достъп до данни на клиенти на  Microsoft, компанията няма право да им съобщава за това за дълги и понякога дори неограничени периоди от време.

По-рано през седмицата Microsoft публикува финансовите си резултати.

Последни новини
Още от Новини