Финансовите министри и централните банкери на Г20 готови да използват всички инструменти

Конкретика обаче отново липсва почти напълно

Джейкъб Лю, финансов министър на САЩ. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Джейкъб Лю, финансов министър на САЩ. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Финансовите министри и централните банкери на страните членки на Г20 се събраха на среща в Чънду, Китай, на 23 и 24 юли. Анализаторите, които очакваха, че няма да бъдат приети конкретни мерки по отношение на координирана фискална политика за подкрепа на растежа в глобален план, се оказаха прави. Това става ясно от комюникето, публикуван от топ финансистите на страните от Г20 днес, 24 юли.

В комюникето финансовите министри и централните банкери на страните членки на Г-20 отбелязват, че глобалният растеж остава под искания, като се предприемат действия, които да увеличат доверието и да подкрепят икономическия растеж. Отново е заявена готовността за използване на „всички инструменти за правене на политика – парични, фискални и структурни“, но не се споменава много за по-конкретни мерки.

По отношение на Brexit, топ финансите на страните членки на Г20 казват, че искат Великобритания да остане „близък партньор с ЕС“.

Подчертана е и важността на данъчните политики. По отношение на фискалната политика отново се подчертава фокусът върху инфраструктурните инвестиции.

Структурните реформи в отделните държави трябва да са съобразени с икономическите условия в тях, пише още в комюникето. Базирайки се на деветте приоритетни области за структурни реформи, споразумение по които беше постигнато през април, е разработен набор от принципи, които да предлагат насоки на страните, докато в същото време ще им позволят да вземат предвид специфичните местни условия.

По този начин, макар и без назоваването на конкретни мерки, Г20 насочва фокуса към фискалните мерки и структурните реформи, а не към паричната политика.

Турция и събитията там не се споменават в комюникето.

 

Последни новини
Още от Новини