ЯЦБ има готовност за допълнителни стимули при необходимост

Хеликоптерните пари не могат да стоят като опция

Харухико Курода, гуверньор на Японската централна банка. Снимка: Akio Kon/Bloomberg Харухико Курода, гуверньор на Японската централна банка. Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Гуверньорът на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода увери отново, че централната банка има готовност да засили стимулиращите мерки при необходимост, отбелязвайки, че т.нар. хеликоптерни пари не стоят като възможност, предаде Bloomberg.

„Както казахме, ще следим рисковете в икономиката и ръста на потребителските цени, като ще разширим монетарните стимули, ако преценим, че е необходимо, за да достигнем инфлационния таргет колкото се може по-скоро“, коментира Курода пред репортери в събота (23.07) в Ченгду, Китай, където този уикенд се провежда двудневна среща на финансовите министри и централните банкери на държавите от Г-20.

Много икономисти смятат, че ЯЦБ ще предприеме допълнителни стимули на 29 юли, след като понижените прогнози за инфлацията показват, че е малко вероятно постигането на инфлационния таргет от 2%. Спекулациите около предприемането на някои нови радикални стъпки се засилиха по-рано тази седмица след срещата на Курода и министър-председателя Шиндзо Абе с бившия председател на Фед Бен Бернанке.

„Ако „хеликоптерните пари“ означават директно поемане на държавен дълг или управление на фискалната и парична политика като една консолидирана мярка, трябва да кажем, че това противоречи на закона в развитите страни, включително и в Япония, следвайки уроците от миналото“, коментира Курода. В интервю пред BBC Radio 4 месец по-рано той заяви, че няма „ нужда и възможност що се отнася до прибягването към хеликоптерни пари“.

В същото време Курода подчерта полезността от комбинирането на монетарните и фискални стимули. Администрацията на Абе готви фискален пакет, целящ да подсили ръста на икономиката, който въпреки усилията на правителството през последните години остава твърде колеблив.

„Няма нищо странно в това. Правителството определя фискалните мерки, докато паричната политика се решава от централната банка“, посочва още той. „Това ще даде тласък на икономиката“, смята гуверньорът на ЯЦБ. 

 

Последни новини
Още от Новини