Турция ще спазва демократичните принципи

Арестите при извънредното положение могат да продължат до 30 дни

Продавач на знемена на пл. Таксим, Истанбул, 21/7/2016. Photographer: Danielle Villasana/Bloomberg Продавач на знемена на пл. Таксим, Истанбул, 21/7/2016. Photographer: Danielle Villasana/Bloomberg

Турция ще уважава демократичните принципи и правовата държава, каза вицепремиера Мехмет Шимшек на срещата на Г-20 в Китай, малко повече от една седмица след неуспелия опит за преврат на 15 юли, съобщи АФП.

„Въпреки това, което стана преди седмица в Турция ще продължаваме да спазваме демократичните принципи и правовия ред, нищо не се е променило. Знам, че има въпросителни“, каза Мехмет Шимшек, който е и министър на финансите на Турция на заседанието на колегите си на Групата на двайсетте.

Арести

Общо 283 военни от президентската гвардия бяха арестувани в петък вечерта, 22 юли, съобщи АФП.

Министърът на вътрешните работи Ефкан Ала каза за CNN Turk, че 10 856 паспорта са били задържани, заради риска да се укрият.

От тях близо 10 000 са служебни, документи на бивши депутати, кметове, чиновници или сиви – на служители на мисия в чужбина, спортисти, членове на международни организации.

Преди арестите на президентската гвардия Ердоган обяви ареста на 10410 военни, съдии, служители и задържането 4060 генерали и адмирали.

До 30 дни могат да бъдат задържани заподозрените в съучастие в опита за преврат, става ясно от декрета, публикуван в държавен вестник.

Създаването на специален съд за заговорниците не е необходим, каза министърът на правосъдието на Турция, Бекир Боздаг пише Хюриет. Той каза, че процесите ще се водят в Анкара.

Гюлен

Турското правителство обвинява за метежа Фетуллах Гюлен, който живее в изгнание в САЩ. Анкара поиска екстрадирането му. Президентът на САЩ Барак Обама каза, че турското правителство трябва да представи убедителни доказателства, че 75-годишният духовник е замесен. Двете страни подписаха договор за екстрадиция през 1979, съобщава Bloomberg.

САЩ предложи да създаде работна група, съставена от представители на външното и правосъдното министерство, за да помогне на Турция да изготви официалната си молба за екстрадиция на живеещия в Пенсилвания Гюлен.

„Искаме да върнем лидера на Фето /терористичната организация на Фетуллах/ в Турция. Искаме едно нещо от САЩ. Да не крият този човек, който се опита да направи преврат“, каза премиерът на Турция Чавушоглу в интервю за TRT Haber на 22 юли, предава Хюриет. Интервюто бе дадено ден след говорителят на Държавния департамент Джон Кирби направи бележка по повод искането за екстрадиция.

Гърция

Турция засилва натиска над Гърция да й предаде 8-членния екипаж на военния хеликоптер, който поиска убежище след метежа, съобщава Катимерини. МВнР на Турция поиска в петък /22 юли/ екстрадирането на военните.

„Очакваме от гръцките власти да сътрудничат и да ни изпратят обратно предателите“, каза Чавушоглу за TRT.

МВнР на Гърция не коментира изказването.

Екипажът на хеликоптера в петък бе изведен от ареста в Кавала и транспортиран до полицейски участък край Олимпийското село в западната част на Атика.

Първоначално изглеждаше, че ги местят, защото молбите им за убежище ще се гледат в столицата, пише Катимерини. Но източници по-късно казаха, че заповедта за това е дадена от висш представител на правителството, поради опасения от ескалация на напрежението в Александруполис, докато очакват решението на съда в четвъртък, след като членове на местната мюсюлманска общност организираха протест и ги нарекоха предатели.

Съдът в Александруполис ги осъди на 2 месеца затвор за незаконно влизане в страната. Присъдите са условни в продължение на три години, а офицерите са задържани в очакване на решението за убежище.

Последни новини
Още от Новини