Стрелбата в Мюнхен отне живота на 9 души

16 души са ранени, трима от които са в тежко състояние

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Стрелецът в търговския център "Олимпия" в Мюнхен е бил 18-годишен германец от ирански произход. Мотивите му са неясни за органите на реда, предава Investor.bg, цитирайки БТА.

Девет души са убити, а ранените са общо 16, трима от които са в тежко състояние, показват данните на местната полиция, оповестени от началника й Хубертус Андре, предава ДПА.

Сред жертвите има и деца, допълва той.

"Въпросът дали това беше тероризъм или луда безразборна стрелба е свързан с мотива, а ние засега не можем да кажем нищо за него", коментира Андре на пресконференция. 

Нападателят е носел пистолет и червена раница, когато започнал да стреля в ресторант "Макдоналдс" в 17,52 ч. (15,52 ч. по Гринуич) в търговския център "Олимпия".

Двама мъже, които са напуснали местопрестъплението с кола, първоначално са били заподозрени като съучастници в стрелбата. По-късно те са разпитани и е установено, че нямат нищо общо с инцидента.

Стрелецът е имал двойно гражданство – германско и иранско. Той е живеел в Мюнхен от повече от две години. Самоубил се е в странична улица на около километър от мола, като тялото му е открито около два и половина часа по-късно. Раницата му е изследвана с робот за експлозиви, но такива не са открити. Младежът не е познат на полицията и няма доказателства за връзки с терористични организации, каза Андре.

Първоначално свидетели съобщаваха за трима мъже с дългостволно огнестрелно оръжие, но Андре заяви, че стрелецът е действал сам.

След избухването на стрелбата градските власти изпратиха на жителите на Мюнхен съобщение за тревога и обявиха извънредна ситуация в града. Тази нощ полицията обяви край на тревогата. Възстановено е и движението на градския транспорт в града.

Хроника на събитията през нощта.

Макар че първоначално стрелбата да беше определена като акт на тероризъм, впоследствие стана ясно, че няма индикации за замесен ислямски екстремизъм. Един свидетел твърди, че е чул стрелецът да крещи обиди против чужденците. 

Видеозапис от мобилен телефон, качен в интернет, показа заподозрения, облечен в черно, застанал на паркинг на покрива на мола, да крещи на снимащия, като в един момент заявява "Аз съм германец" и после стреля. 

Германският канцлер Ангела Меркел е редовно информирана за ситуацията, заяви началникът на кабинета й Петер Алтмайер. "Всичко, което знаем и можем да кажем засега, е че това беше жестока и нечовешка атака", коментира той по телевизия ARD. "Не можем да изключим, че има терористична връзка. Не можем и да го потвърдим, но разследваме и в тази посока", добавя той.

"Абсолютна сигурност може да имате само в държава с абсолютно следене, а никой не иска това, това би било противно на свободния европейски начин на живот. Но, както отново стана ясно днес, не можем да омаловажаваме опасността. Това е опасност, на която са изложени много страни, особено на запад, и затова е важно да предоставим на нашите агенции за сигурност инструментите, от които се нуждаят за борба с екстремизма", продължи той.

Многобройни полицейски сили бяха разположени в северната част на Мюнхен, близо до Олимпийския стадион. Задействани са 2 300 полицаи, включително и спецчасти от други германски провинции и от съседна Австрия.

Събитията се разиграха недалеч от мястото, където палестински нападатели откриха огън в олимпийското село през 1972 и убиха 11 израелски атлети. 

Последни новини
Още от Новини