Руснаците тръгнаха към Тунис

Опитът за преврат в Турция понижи интереса на руските туристи към тази страна.

Тунис, столицата на Тунис. Photographer: Shawn Baldwin/Bloomberg Тунис, столицата на Тунис. Photographer: Shawn Baldwin/Bloomberg

В последната седмица Тунис е най-търсената дестинация по брой заявки на руски туристи, съобщава Комерсант, позовавайки се на данни на Онлайнтур.

От събота, 16 юли Тунис събира 13,4-15,9% от запитванията и според директора на Онлайнтур Игор Блинов ръстът в популярността на тази страна е свързан с излизането от пазара на основния конкурент в това направление – Турция.

На 16 юли Росавиация въведе мораторуим над руските полети за Турция след опита за държавен преврат на 15 юли 2016. Туроператорите бяха принудени да прекратят започнатите само две седмици по-рано полетни програми. На 22 юли забраната бе вдигната след „уверения, получени от турската страна за предприетите мерки за повишена сигурност”.

„От 22 юли всички редовни полети към Турция от руска територия се възстановяват”, съобщи Министерството на транспорта на Русия, съобщи ведомството на сайта си.

Турция се задържа начело по търсене сред туристите от Русия за повече от две седмици, след като на 1 юли бе вдигната забраната на почивки там. Това предизвика отлив от Крим и Сочи.

Турското правителство полага всички усилия да спаси туристическия сезон. Според властите в Турция въведеното на 21 юли 2016 извънредно положение "не съдържа рестрикции по отношение на основните права и свободи".

"Мерките за сигурност, които ще бъдат приложени, няма да се отразят на ежедневието на турските граждани, по никакъв начин няма да повлияят на пътуванията и почивките на посетителите на страната ни и няма да възпрепятстват движението на международния туризъм и въздушния трафик. В нито една от дестинациите ни няма негативни обстоятелства, които биха възпрепятствали гостите ни да прекарат почивките си в сигурност", се казва в съобщение, публикувано на страницата във ФБ на Генералното консулство на Турция в Бургас.

Докато МВнР на България "настоятелно препоръчва на българските граждани да отложат планирани пътувания до Република Турция до нормализиране на обстановката", българските транспортни компании са във връзка с турските си партньори и очакват ситуацията бързо да се стабилизира.

"От гледна точка на бизнеса в краткосрочен и средносрочен план нещата най-вероятно ще се стабилизират", каза Георги Минчев от Българската асоциация за спедиция, транспорт и логистика.

 

Последни новини
Още от Новини