Лондон ще поеме ролята си в контрола над имиграцията

Оланд даде малко време на Мей

Тереза Мей, министър-председател на Великобритания /в ляво/ и Франсоа Оланд, президент на Франция в Париж, на 21 юли 2016. Photographer: Christophe Morin/Bloomberg Тереза Мей, министър-председател на Великобритания /в ляво/ и Франсоа Оланд, президент на Франция в Париж, на 21 юли 2016. Photographer: Christophe Morin/Bloomberg

Френският президент Франсоа Оланд каза на британския премиер Тереза Мей, че Великобритания е изправена пред избор – да приеме неограничена имиграция от ЕС или да изгуби достъп до единния пазар, съобщи Bloomberg.

„Не може да има свободно движение на стоки, капитали и услуги, ако няма свободно движение на хора“, казаз Оланд на съвместната пресконференция в Париж в четвъртък.

„Великобритания трябва да избира: да остане на единния пазар и да осигури свободно движение или да има друг статут“.

Лондон ще поеме ролята си в контрола на имиграцията, каза британският премиер Тереза Мей в Париж на 21 юли, цитирана от АФП.

 

Имиграцията

Тереза Мей започна от Берлин и Париж първата си обиколка в Европа седмица след като пое поста на министър-председател на Великобритания.

Референдума от юни за излизане от ЕС „има много ясно послание и трябва да въведем някакъв контрол над свободното движение на хора“, каза Мей.

„Искаме да постигнем правилната сделка за търговията със стоки и услуги“, каза още Мей. „Тези теми ще са предмет на преговорите“.

Оланд се съгласи: „Това е най-важното“.

По-рано френският президент се срещна с премиера на Ирландия Енда Кени в Дъблин, откъдето призоваха Великобритания бързо да започне официалните преговори за излизане. По-късно, в присъствието на Мей Оланд каза, че смята, че и двете страни трябва да стигнат до там „по взаимно съгласие“.

Тереза Мей повтори, че задействането на Член 50 от Лисабонския договор няма да стане тази година, докато правителството изготви преговорната си позиция.

Графикът за начало на Brexit и въпросът за имигрантите се очертават като основни още преди началото на преговорите.

Меркел е съгласна за края на годината, Оланд даде малко време на Мей, пише Льо Монд.

"Великобритания иска да изчака президентския вот във Франция, така и общите избори в Германия, за да не стане Brexit лост в съответните изборни кампании", каза Стоил Моллов, преподавател по европейски конституционализъм за Bloomberg TV Bulgaria.

Последни новини
Още от Новини