Кой ще преговаря за Brexit

Основните фигури, които може да влязат в преговорния екип на Брюксел според Bloomberg

Знамената на Великобритания и Европейския съюз. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg Знамената на Великобритания и Европейския съюз. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg

Дейвид Дейвис, британският министър, който отговаря за излизането на Европейския съюз започна работа от явно неизгодно положение: страната му не е имала собствена търговска политика след влизането си в ЕС през 1973, докато Европа точи преговорната си машина в продължение на 60г., съобщава Bloomberg.

Дейвис, който заема първия си висш правителствен пост на 67г. ще се изправи пред мнозинство европейски политици и бюрократи, представляващи различни институции, всички въоръжени с голяма техническа експертиза, дипломатически умения и политически опит от годините на управление на наднационалните мрежи в Брюксел.

Европейските актьори също така ще споделят задачата да запазят останалите 27 национални капитали в ЕС обединени, докато се коват новите отношения с Великобритания. В изготвянето на преговорната стратегия и подготовката за начало на процеса на разделяне от ЕС Великобритания има интерес да изгради директни мостове към другите страни-членки.

Кои – според Bloomberg - са някои от базираните в Брюксел европейци, които може би ще са активни – основно зад кулисите, след като премиерът Тереза Мей стартира преговорите за Brexit.

 

Дидие Сейоуз

Сейоуз е белгийски дипломат, избран от президента на ЕС Доналд Туск за „царя на Brexit“. Понеже Туск е зает да председателства срещите на върха на европейските лидери, Сейоуз вероятно ще бъде първият човек за широките въпроси, а не за детайлите в политиките, произтичащи от Brexit.

Сейоуз бе шеф на кабинета на предшественика на Туск, Херман Ван Ромпой, бившият белгийски премиер, който стана първият президент на ЕС. И той, подобно на Ромпой идва от Фландрия и е известен в брюкселските среди с острия си ум, око за детайла и енергия.

 

Мартин Зелмайр

Германският шеф на кабинета на президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер има репутацията на способен, амбициозен и безмилостен. В комисията няма друг висш помощник на никой друг бивш президент с такава власт.

Зелмайр се издигна стремглаво в редиците на ЕС. За десетилетие от обикновен говорител на шефа на кабинета на представителя на Люксембург в комисията стана дясната ръка на президента й, ядосвайки, изолирайки и изтласквайки европейските представители по пътя си, съобщава Bloomberg. Националните дипломати говорят за острия му стил, а комуникационните служители се оплакват, че толкова много власт е централизирана в един офис.

Зелмайр оставя следа върху всичко – от назначенията на персонала на комисията и законодателните инициативи до консултациите с европейските столици и преговорите за имигрантите. Има думата и върху групата за преговори за Brexit, която ЕК ще създаде, щом Великобритания официално поиска отделяне. Както отбелязва бившият британски дипломат Чарлз Крофърд, който избира преговарящите, залага параметрите на разговорите.

 

Сесилия Малмстрьом

Комисарят по търговията ръководи портфейл, пряко свързан с бъдещите икономически отношения на Великобритания с общността. Търговията е една от най-старите общи европейски политики с повече влияние върху ежедневната работа, отколкото енергетиката, околната среда и правосъдието, където европейските правителства имат суверенитет.

Малмстрьом е шведски либерал и брюкселски ветеран, чиито инстинкти за свободната търговия са в духа на британските. Бивш комисар по вътрешните работи, Малмстрьом е предпазлив човек. Нейните най-противоречиви действия като шеф на европейската търговия бяха по време на изслушването й пред Европейския парламент, когато поправи писменото си изявление, редактирано от Зеймайр.

Малмстрьом работи по преговорите с редица страни, включително САЩ, Канада, Япония с подкрепата на екип от около 700 души в търговския отдел на Европейската комисия.

 

Мартин Шулц

Шулц е може би най-силният председател, който Европейският парламент някога е имал. Амбициозен, открит и полиглот, германският социалдемократ има доста общи черти със сънародника си Зелмайр от ЕК.

Дете на работническо семейство, Шулц се лекува от алкохолизъм в младостта си и опитва да сложи край на живота си на около 20г., преди да промени коренно живота си и да започне политическа кариера.

След като Тереза Мей обяви състава на кабинета си Шулц бе един от малцината европейски политици, чиято реакция премина отвъд стандартните поздравления и покани Brexit да започне по-бързо. Шулц каза, че кабинетът на Мей отразява същите напрежения в Консервативната партия, които доведоха до референдума и призова Великобритания „да излезе от омагьосания кръг“.

 

Докато европейският парламент като цяло и Мартин Шулц в частност няма да управляват ежедневните дела по Brexit, асамблеята трябва да даде съгласието си за финалното споразумение. Междувременно 751-членният парламент и неговият президент биха могли де бъдат барометър на гражданските реакции в Европа на процеса на отделяне на Великобритания от ЕС.

Вторият 2,5-годишен мандат на Шулц като председател на ЕП приключва през януари 2017. След като стана първият, работил повече от един мандат, Шулц може да се бори за трети.

Последни новини
Още от Новини