Китайска компания обмисля инвестиция за $100 млн. в Русе

Тя планира създаването на завод за производство на алуминиеви автомобилни джанти

Американски долар - Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg Американски долар - Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg

Проект за инвестиция в завод за производство на алуминиеви автомобилни джанти в Русе е представила китайската държавна компания СИТИК Груп (CITIC Group). Президентът на компанията Ван Дзюн е обявил, че инвестицията е на стойност 100 млн. долара и ще осигури 300 работни места, пише Investor.bgпозовавайки се на съобщение от правителствената пресслужба.

Производството в България ще е съобразено с всички екологични норми на Европейския съюз (ЕС), са уверили от китайската бизнес делегация.

България се радва на засилен инвеститорски интерес от китайски компании, е коментирал пред делегацията премиерът Бойко Борисов. Той е посочил предимствата на страната като стратегическа локация с благоприятен икономически и данъчен режим. 

Ван Дзюн е изразил сериозните намерения на CITIC Group за инвестиции в България, както и личните си очаквания за започване на съвместна работа в съвсем близко бъдеще и на среща с министъра на транспорта министър Ивайло Московски, съобщиха от пресцентъра на ресорното министерство.

През последните години България се превръща във все по-атрактивна дестинация за компаниите за производство на автомобилни компоненти. У нас се произвеждат тапицерии, компоненти за климатици и двигатели, микрочипове, електроника и други компоненти за автомобили за автоиндустрията от среден и висок клас.

В страната ни действат компании от Германия, Франция, Белгия, САЩ, ЮАР и други, сред които са Монтюпе и Витте Аутомотив в Русе, Мелексис, Язаки в Ямбол и Сливен, Джонсън Контролс, АЛС, Нексанс, Бер-Хелла термоконтрол и други. 

Над 10 хил. души работят в сектора у нас.

Последни новини
Още от Новини